Tudomány-Tech

Akadozik Elon Musk űrinternete a frontvonalakon, ami nehéz helyzetbe hozza az ukránokat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 7. 19:56

Starlink-kimaradásokról számoltak be az ukrán egységek az orosz megszállók elleni ellentámadás során.

Elon Musk műholdas internethálózatának néhány földi eszköze nem működött, amikor az ukrán katonák orosz csapatok által megszállt területeket szabadítottak fel, írja a Financial Times kijevi forrásokra hivatkozva.

Ukrán tisztviselők és katonák szerint az ukrán csapatok több Starlink-terminál meghibásodásáról is beszámoltak, ami hátráltatta az orosz erők elleni hadműveleteiket.


Az amerikai kormány és adományozók több ezer Starlink terminált vásároltak az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX-től, hogy segítsék az ukrán csapatokat felderítő és támadó drónok működtetésében, létfontosságú hírszerzési információk fogadásában és az egymással való kommunikációban. Elon Musk júniusban azt állította, hogy űripari cége 15 ezer Starlink-terminált adományozott Ukrajnának, amiért Zelenszkij ukrán elnök háláját fejezte ki.

A Starlink-rendszer nemcsak az ukrán katonaság, de az ukrán civilek számára is internetet biztosít olyan területeken, ahol nincs más biztonságos hálózat. Az elmúlt hetekben azonban katasztrofális kommunikációs zavarokhoz vezetett egyes terminálok meghibásodása, közölte egy magas rangú ukrán kormánytisztviselő. Sok esetben az ukrán katonák áttörték a frontvonalat, olyan területekre jutva, amiket még az oroszok ellenőriztek.

A legsúlyosabb esetek délen, Herszon és Zaporizzsja környékén történtek, de a keleti frontvonal mentén is előfordultak Harkivban, Donyeckben és Luhanszkban. (Mind a négy régióban intenzív ukrán ellentámadás zajlik, noha Vlagyimir Putyin elnök szeptemberben Oroszország részének nyilvánította ezeket.)

Egy másik kijevi tisztviselő szerint a műholdas internetkapcsolat megszakadása nagyon gyakori, és az ukrán katonák sokszor pánikba esve kértek segítséget a központi segélyvonalakon. Mindkét ukrán tisztviselő szerint a problémák akkor jelentkeztek, amikor az ukrán egységek területeket szabadítottak fel és átlépték a frontvonalat.

Szándékosan korlátozzák?

Roman Sinicyn, a Szerhij Prytula Jótékonysági Alapítványtól – ami Starlink-rendszereket adományoz az ukrán fegyveres erőknek –, azt mondta a lapnak, hogy a probléma azért fordulhat elő, mert a SpaceX próbálja megakadályozni, hogy az orosz erők visszaéljenek vele.

„Az üzemszüneteket olyan területeken tapasztalták, amelyek annyira frissen kerültek vissza ukrán kézre, hogy felszabadításuk még nem publikus. Számomra teljesen világos, hogy ezt azért csinálják a Starlink illetékesei, hogy megakadályozzák technológiájuk orosz kézbe kerülését” – mondta Sinicyn, aki szerint az ukrán hadseregnek és a SpaceX-nek szorosabban együtt kellene működni.

A Financial Times nyugtalanító információi pár nappal azután láttak napvilágok, hogy pár napja Elon Musk orosz álláspontot szajkózó békejavaslatokat osztott meg Twitteren. Nem sokkal később Musk elismerte, hogy 2021-ben egy videóhívás során beszélt az orosz elnökkel.


Adam Kinzinger republikánus kongresszusi képviselő nem sokkal ezelőtt azt írta ki Twitterre, hogy Elon Musknak közleményt kellene kiadnia a helyzetről és ki kellene vizsgálni, hogy miért nem működik Ukrajnában a Starlink-rendszer, majd leszögezte, hogy nemzetbiztonsági kérdésről van szó.


Elon Musk a Twitteren, a Financial Times tudósítójának posztjához fűzött kommentben reagált. Leírja, mennyit költött a SpaceX az ukrajnai projektre (eddig 80 millió dollárt), majd hozzáteszi:

Ami a csatatéren történik, az titkos.


Nyitókép: Elon Musk / Twitter

#Tudomány-Tech#infotech#elon musk#Starlink#orosz-ukrán háború#üzemzavar#internet#kimaradás

Címlapról ajánljuk