Tudomány-Tech

Meglépte azt az EU, amitől az Apple nagyon fázott

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 4. 16:50

2024-től csak USB-C töltőszabvány szerint gyártott okostelefonokat, tableteket és fényképezőgépeket lehet forgalomba hozni Európában. Az Apple kénytelen lesz lemondani a Lightning-csatlakozójáról. 

Az Európai Unió parlamentje kedden új törvényt fogadott el, amely előírja, hogy 2024 végétől az USB-C legyen az új okostelefonok, táblagépek és fényképezőgépek egyetlen töltőszabványa, jelentette az AFP.

Az uniós törvényhozók 602 igen szavazattal, 13 nem ellenében fogadták el az intézkedést, amely – legalábbis Európában – arra fogja kényszeríteni az Apple-t, hogy lemondjon az iPhone-ok Lightning-csatlakozójáról, és a számos versenytársa által már használt USB-C csatlakozóra cserélje azokat.

A laptopgyártók kaptak egy kis haladékot az EU-ban kötelező átállásra: nekik 2026-tól kell az USB-C szabványt alkalmazni.

Az uniós döntéshozók szerint az egységes töltőre vonatkozó szabály egyszerűsíti az európaiak életét, csökkenti az elavult töltők számát és ezzel a fogyasztók költségeit.

A döntés a várakozások szerint évente legalább 200 millió euró (195 millió dollár) megtakarítást eredményez, és évente több mint ezer tonnával csökkenti az uniós elektronikai hulladék mennyiségét.

Az EU-s döntés nagy valószínűséggel komoly hatással lesz a globális piacokra, az unión kívüli államok és információtechnológiai szereplők viselkedésére is.

Az Apple, amely a Samsung után a világ második legnagyobb okostelefon-értékesítője, már most is használ USB-C töltőportokat iPadjeiben és laptopjaiban. Az amerikai cég eddig ellenállt az uniós nyomásnak, amely az iPhone-ok Lightning-csatlakozójának kivezetését akarta kikényszeríteni, mondván, hogy ez aránytalan és elfojtaná az innovációt.

Az uniós jogszabály két éven belül minden kézi mobiltelefonra, táblagépre, digitális fényképezőgépre, fejhallgatóra, headsetre, hordozható hangszóróra, kézi videojáték-konzolra, e-könyv olvasóra, fülhallgatóra, billentyűzetre, egérre és hordozható navigációs rendszerre vonatkozik majd.

A vásárlók 2024-től kezdve szabadon választhatnak majd az üzletekben és webshopokban, hogy USB-C töltővel vagy anélkül vásárolnak-e készüléket, kihasználva, hogy esetleg már van otthon legalább egy USB-C kábelük.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Tudomány-Tech#infotech#usb#usb-c#európai unió#szabvány#apple#kislyukú nokiatöltő

Címlapról ajánljuk