Tudomány-Tech

Három nyomós érve van a tűzoltónak arra, hogy miért ne töltsük a telefonunkat alvás közben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 29. 20:52

A kenti tűzoltóság szakembere elmondta, miért élet-halál kérdése, hogy szakítsunk ezzel a szokásunkkal.

Nincs erre vonatkozó statisztika a kezünkben, de úgy tippeljük, tízből kilenc ember úgy rakja éjszakára töltőre a telefonját, hogy az közvetlenül az ágya mellett marad, miközben alszik. Ha ez így van, tízből kilenc ember éjszakáról-éjszakára az életét kockáztatja, legalábbis a kenti tűzoltóság hivatalos TikTokján megjelent videó szerint.

A videóban megjelenő tűzoltó arra buzdítja az embereket, hogy azonnal szakítsanak ezzel a szokással. Szerinte élet-halál kérdése, hogy ne tegyük elalvás előtt töltőre a telefonunkat, ráadásul közvetlenül a fejünk mellé, például az ágy melletti éjjeliszekrényre. A röpke videóban az alábbi három okot sorolja:

  1. Amikor alszunk, kevésbé érezzük a szagokat, így ha a töltő meggyullad és tüzet okoz, nem biztos, hogy fel fogunk rá ébredni.
  2. Elég három lélegzetvétel, és máris eszméletünket veszthetjük a füsttől.
  3. Sok ember használ olcsó telefontöltőt, ezek könnyebben hibásodhatnak meg és okozhatnak tüzet, de a márkás, gyári töltőkkel is gyakran előfordul ilyesmi.

„Ha van rá lehetőséged, azt tanácsoljuk, hogy tűzbiztonsági okokból csak akkor töltsd a telefonodat, amikor a közelében vagy és nem alszol. Így sokkal biztonságosabb”

– javasolja az angol tűzoltó.

@kentfirerescue This is a highly debated topic on our TikTok, but if you ARE able to do so, it’s much safer to charge any electrical items when you’re there and awake ✔️ #firesafety #firefighting #kentfire #firefighters #kentuk #fireservice #firesafetytips #firefightertiktok #firefightersoftiktok ♬ Keeping Your Head Up (Jonas Blue Remix) [Radio Edit] - Birdy


A videó tehát arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak az okostelefonunkban lévő akkumulátor, de a telefontöltő maga is tűzveszélyes.

A LadBible cikke a videóval kapcsolatban felidézi a londoni tűzoltóság hivatalos ajánlását is:

A lítium-ion avagy li-ion akkumulátorok olyan könnyű, újratölthető akkumulátorok, amelyek a telefonjainkat, laptopjainkat és fényképezőgépeinket működtetik. (...) Ezek az akkumulátorok tűzveszélyesek lehetnek, ha túltöltik, rövidre zárják, vízbe merítik őket, vagy ha megsérülnek. Nagyon fontos, hogy biztonságosan töltsük fel ezeket.

A londoni tűzoltóság arra figyelmezteti az embereket, hogy soha ne térjenek nyugovóra, amíg a készülék tölt, és mindig márkás töltőket és akkumulátorokat vásároljanak, ne tárolják őket magas hőmérsékleten, illetve ne takarják le őket.

#Tudomány-Tech#infotech#akkumulátor#telefontöltő#éjszaka#alvás#tűzveszély

Címlapról ajánljuk