Tudomány-Tech

A Google birkákat, tevéket, búvárokat és űrhajósokat is alkalmaz, most elárulták, hogy mire

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 10. 19:38

Modellvasút, tutaj és tricikli – ezek is mind ugyanazt a célt szolgálják.

Érdekes összeállításban mutatta be szerdán a Google, hogy milyen eszközökkel készül térképes szolgáltatásuk, a Google Maps legnépszerűbb része, a Street View. Az alkalmazás ugyanis – aminek gömbpanorámás felvételeivel a Föld igen jelentős része bejárható –, nem csak a Google Street View autóflottájával gyűjti a fotókat.

A Google utcakép már jó ideje olyan helyekre is elvisz, ahová autóval nem lehet behajtani: a világ egy sor természetvédelmi területét, kulturális örökségét is be lehet már járni, korallzátonyoktól kezdve, múzeumokon át, havas hegycsúcsokig. Ahhoz pedig jó pár kreatív és meglepő megoldásra van szükség, hogy a Google gömbkamerái eljussanak ezekre a helyekre. Ezeket szedte össze a Google egy friss, képes-videós blogbejegyzésben, 13 különleges módszert sorolva fel:

  1. Triciklivel készülnek például vidámparkok, állatkertek, egyetemi kampuszok, műemlékek, nemzeti emlékhelyek Street View képei.
  2. Csónakkal járták be az Amazonas folyót a Google Street View készítői.
  3. Búvárok viszik a tengerek mélyére a Google gömbkameráit, aminek köszönhetően hajóroncsokat, korallzátonyokat lehet bejárni szerte a világban.
  4. Motoros szánnal készültek és készülnek a világ síparadicsomainak Street View képei
  5. Hátizsákra szerelt kamerákkal természetvédelmi területek, nemzeti parkok túraútvonalait járják a Google emberei, nekik köszönhetjük, hogy például Peru nevezetességét, Machu Picchu romvárosát is bejárhatjuk.
  6. Ha sivatag, akkor teve, avagy dromedár. A Liwa-sivatag homokdűnéit máshogy nem igazán lehetett volna Street View-n megörökíteni.
  7. A Feröer szigetek zöldellő lankáin birkák tízezrei legelnek nap mint nap, adta magát az ötlet, hogy közülük néhányat felszereljenek a Street View napelemes eszközeivel, így barangolásaik közben rögzíthettek mindent maguk körül.
  8. Talán a legkülönlegesebb hely, ahová a Google kamerái eljutottak a nemzetközi űrállomás, ahol az ott dolgozó űrhajósokat kérték fel a Street View felvételek elkészítésére.
  9. Kanada egyik sarkkörön túli szigetét, a marsi körülmények szimulálásához otthon adó Devont quad-terepjárókkal járták be 2019-ben.
  10.  Brazília egyik korallszigetét, az Atol das Rocast tutajjal közelítették meg a Street view készítői.
  11.  A Google Street View a világ nagy múzeumaiba is betekintést enged, ehhez pedig egy kis strapabíró kézikocsit fejlesztettek ki.
  12.  Hegymászókötél: Vanuatu egyik aktív vulkánjának, a Marumnak a belsejét alpinistatechnikával járták be.
  13.  Vasútmodell: a hamburgi Miniatur Wunderland kicsinyített világában jár a világ leghosszabb modellvasútja, aminek útvonalát szintén be lehet járni Street View-n.


Nyitókép: Google

#Tudomány-Tech#infotech#google#Street View

Címlapról ajánljuk