Tudomány-Tech

Vesztükre nem tudják megállni az orosz katonák, hogy ne telefonáljanak haza

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 12. 18:25

Látványos térkép mutatja az Ukrajnában mobiltelefont használó oroszokat. A beszédes hőtérkép nagy segítség az ukrán erők számára az ellentámadások tervezéséhez.

Sokatmondó térképet osztott meg Twitteren John Spencer amerikai katonai szakértő, az Egyesült Államok hadseregének volt őrnagya. A Kelet-Ukrajnát ábrázoló térképen a mobiltelefont használó orosz előfizetők száma látható területi eloszlásban. A hőtérkép jellegű ábra jól mutatja, hogy a megszállt ukrajnai területeken hol vannak a legtöbben a megszállók.


John Spencer rövid kommentárja szerint az Ukrajnában harcoló orosz alakulatok katonáinak tilos lenne mobiltelefont használniuk, de sokan vannak, akik szeretnének kapcsolatban maradni hozzátartozóikkal, ezért módot találnak rá, hogy hazatelefonáljanak, vagy közösségi oldalakon osszanak meg híreket magukról. Spencer szerint az offenzíva közben mobilozó oroszok jó célpontot nyújtanak a cellainformációkat elemző ukrán honvédőknek.

Az ukránoknak éppen ezért nem is áll érdekükben az oroszok által is használt mobilhálózatok lekapcsolása, az elektronikus hírszerzésnek fontos része a hazatelefonáló orosz katonák hívásainak lehallgatása. Ráadásul nemcsak a sorkatonák, de a magas rangú tisztek is használnak közönséges mobiltelefonokat, mivel Ukrajnában nem működnek az orosz katonai titkosított telefonok. Ez vezetett például Vitalij Geraszimov vezérőrnagy halálához, akit az ukránok azután mértek be, hogy titkosítatlan mobiltelefonról adott utasításokat.

Nyitókép: ua_industrial/Twitter

#Tudomány-Tech#infotech#orosz-ukrán háború#mobiltelefon#oroszország#ukrajna#térkép

Címlapról ajánljuk