Külföld

Az ukránok szerint egy orosz vezérőrnagy is elesett a harcokban

rtl.hurtl.hu

2022. március 8. 6:09

Egy lehallgatott beszélgetés szerint az oroszok titkos kommunikációs csatornáival is gond van.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint ismét meghalt egy magas rangú orosz tiszt az Ukrajna elleni háborúban, egy héten belül a második. A védelmi minisztérium közölte, hogy Vitalij Geraszimov vezérőrnagy a Harkiv körüli harcokban, más tisztekkel együtt vesztette életét.

Mint arról a Guardian beszámol, az ukránok bemutattak egy hangfelvételt is, amiről azt állítják, hogy azon orosz FSZB-tisztek beszélnek Geraszimov haláláról. A Bellingcat oknyomozó közösség jelezte, hogy orosz forrásból meg tudták erősíteni a vezérőrnagy halálát, és a lehallgatott beszélgetésben résztvevő magas rangú FSZB-tisztet is azonosították.

A Bellingcat vezetője, Christo Grozev a Twitter-oldalán azt írta, hogy a lehallgatott beszélgetésben egy Ukrajnában állomásozó FSZB-tiszt kérdezte a főnökét, hogy tudnak-e beszélni biztonságos csatornán, az Era kommunikációs rendszeren keresztül, amire főnöke azt felelte, hogy az Era nem működik. Grozev ehhez hozzátette, hogy az Era egy rendkívül költséges titkosított telefonhálózat, amit az orosz védelmi minisztérium tavaly nagy csinnadrattával jelentett be, mondván, hogy minden körülmények között garantáltan működik.

A Guardian cikke szerint Vitalij Geraszimov egyébként részt vett a második csecsen háborúban, a szíriai orosz hadműveletben és a Krím megszállásában is, ezekért kitüntetést is kapott. Abban a 41. hadseregben szolgált, amelynek parancsnokhelyettese, Andrej Szuhoveckij március elején esett el az ukrajnai harcokban, az ő halálhírét az orosz média is megerősítette.

Nyitókép: Wikimedia Commons / Ukrajna Védelmi Minisztériumának Hírszerzési Főigazgatósága / CC BY 4.0

#Külföld#orosz-ukrán háború#meghalt#ukrajna#oroszország#hírszerzés

Címlapról ajánljuk