Tudomány-Tech

Ilyen a gamerfifika: csúcsfegyvert vett a virtuális mészárláshoz, most megpróbálja leírni az adójából

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 15. 20:50

Egy ausztrál youtuber megvett egy négyszáz dollárba kerülő felspécizett flogisztinátort, hogy tízezer ellenfelével végezhessen a Team Fortress 2 nevű játékban.

Adókedvezményként próbál leírni egy drága videojáték-fegyvert az elmaxo nevű ausztrál gamer-youtuber, írja a Crikey. A lap szerint ez lenne az első eset, hogy az ausztrál adóhatóság adóalapot csökkentó tételnek fogadna el egy játékban megvásárolt limiltált kiadású digitális tárgyat.

Elmaxo egy közel 200 000 követővel rendelkező gamer-streamer, aki leginkább a jelenleg igen népszerű online lövöldözős játékról, a Team Fortress 2-ről készít videókat. A múlt hónapban egy 40 perces videót tett közzé arról, hogy miképp végzett hét nap alatt 10 000 ellenfelével.


A kihívás teljesítése érdekében elmaxo megvásárolta a játék egyik fegyverének, a flogisztinátor nevű sugárfegyvernek felspécizett, limitált kiadású, gyűjtői változatát. A csaknem 400 dollárba, azaz 172 ezer forintba kerülő fegyver egyebek mellett amiatt volt különleges, hogy nyilvánosan kijelezte, hogy hányan haltak meg a játék során általa. És amiatt, hogy úgy nevezte el, hogy Taxation Administration Act 1953, utalva erre az 1953-as ausztrál adóbevallási törvényre.

Merthogy a játékstreamelésre céget alapító elmaxo azt tervezi, hogy a fegyvervásárlás költségét, mint üzleti kiadást leírja majd az adójából. (Később a virtuális fegyvert átnevezte Income Tax Assessment Act 1997-re, miután egy nézője tájékoztatta, hogy ez a személyi jövedelemadó bevallására vonatkozó törvény.)

Elmaxo a Crikey-nak elmondta, hogy az ötlet viccnek indult, amikor barátainak arról mesélt, mi mindenre van szükség a játékok streameléshez és videók készítéséhez (új számítógép, monitor, billentyűzet és így tovább).

Megemlítettem az ötletet apámnak, aki pénzügyi tanácsadó, és nem emlékszem pontosan, de olyan fele-fele részben egyetértett vele

– mondta.

A Crikey cikke szerint egy üzleti kiadással akkor csökkenthető az adóalap, ha az közvetlenül kapcsolódik a jövedelemszerzéshez, és van róla nyugta vagy vásárlást igazoló bizonylat. 2019-ben az Ausztrál Adóhivatal (ATO) közzétett egy listát szokatlan adólevonási kérelmekről – szerepelt köztük például egy komplett esküvő, Lego-készletek és sör –, amelyeket többnyire elutasítottak.

Elmaxo elmondta, hogy a nyugtát és a dokumentációt még az idén odaadja apja könyvelőjének, hogy a bevallását be tudja nyújtani. Nem tervezi egyébként további tárgyak vásárlását, amelyek után adót igénylene vissza, de kíváncsi, hogyan reagál az ATO.

Az ausztrál adóhivatal szóvivője nem kívánt nyilatkozni a konkrét esetről, de a Crikey-nak azt hangsúlyozta, hogy az adólevonásnak közvetlenül a magánszemély vagy a vállalkozás jövedelméhez kell kapcsolódnia. „Ez azt jelenti, hogy csak olyan tételeket lehet érvényesíteni, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a jövedelemszerzéshez.”

Nyitókép: elmaxo / YouTube

#Tudomány-Tech#infotech#gamer#ausztrália#team fortress 2#személyi jövedelemadó#flogisztinátor#elmaxo

Címlapról ajánljuk