Meghalt az űrhajós, aki több mint 437 napot töltött az űrbenKutatásai segítettek bebizonyítani, hogy az emberi test készen áll arra, hogy ne csak a Föld körüli pályára, hanem a mélyűrbe is eljusson.
Tudomány-Tech

Meghalt az űrhajós, aki több mint 437 napot töltött az űrben

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 19. 19:58

Kutatásai segítettek bebizonyítani, hogy az emberi test készen áll arra, hogy ne csak a Föld körüli pályára, hanem a mélyűrbe is eljusson.

Elhunyt Valerij Poljakov orosz űrhajós, aki a leghosszabb ideig tartózkodott egyhuzamban a világűrben.

A kozmonauta 1994 januárjától 1995 márciusáig 437 napot és 18 órát töltött a Mir űrállomás fedélzetén, 

amiért megkapta az Oroszország Hőse címet.

Az orosz állami űrügynökség, a Roszkoszmosz hétfőn jelentette be a 80 éves űrhajós halálát, annak körülményeiről azonban semmit sem tudni.

A Tulában született Poljakov Moszkvában végezte orvosi tanulmányait, doktorált és orvosprofesszori címet szerzett, űrhajózási orvoslásra és űrgyógyászatra szakosodott. A Roszkoszmosz közleménye szerint 

kutatásai segítettek bebizonyítani, hogy az emberi test készen áll arra, hogy ne csak a Föld körüli pályára, hanem a mélyűrbe is eljusson.

Az űrvállalat Roszkoszmosz által megosztott interjúban Poljakov arról is beszélt, hogy az a 280 millió kilométer, amelyet az űrben töltött 437 nap alatt megtett, elegendő lett volna ahhoz, hogy elérje a Marsot és visszatérjen.

Poljakov két űrexpedícióban vett részt, amelyekkel összesen 678 napot és 16 órát töltött Föld körüli pályán. Az első űrrepüléséért, amelynek során 1988 augusztusától 1989 áprilisáig 240 napot és 22 órát volt az űrben, megkapta a Szovjetunió Hőse címet.

Nyitókép: MIR űrállomás – Fotó: Getty Images

 

#Tudomány-Tech#űrhajós#Valerij Poljakov#rekord#űrkutatás

Címlapról ajánljuk