tudomány-tech

Négyszáz éves elsüllyedt hajót találtak egy északnémet folyó fenekén

rtl.hurtl.hu

2022. július 26. 18:21

A fedélzetén 150 hordó volt.

Négyszáz éves kereskedelmi hajóra bukkantak búvárok az észak-németországi Trave folyó fenekén, rakterében több mint 150 hordóval – jelentette be kedden Lübeck város önkormányzata. Az első feltételezések szerint a hajó Lübeckbe tartott, amikor léket kapott és elsüllyedt a folyón.

A 11 méteres mélységben fekvő, mintegy 20 méter hosszú és nyolc méter széles hajó egy része belesüppedt az üledékbe. Ennek ellenére a búvároknak sikerült megállapítaniuk, hogy a rakterében legalább másfélszáz hordót szállított, és az első mintavételek alapján a rakománynak legalább egy része égetett mész volt.

A közlemény szerint ez a legrégibb bizonyíték a fontos építőanyagnak számító égetett mésszel folytatott kereskedelemre.

A Hanza-vidék királynője, Lübeck immár rendelkezik egy igazi Hanza-hajóval is, olvasható a városi tanács közleményében. Jan Lindenau polgármester szerint a látványos lelet újabb mozaikdarabkával egészíti ki a város gazdaság- és kereskedelemtörténetét.

Az 1600-as évekből származó hajóra rutinszerű hajózhatósági medervizsgálat közben bukkantak a schleswig-holsteini folyóban. A roncs kiemelését az év végére tervezik.

Nyitókép: Marcus Brandt / picture alliance / Getty Images

#tudomány-tech#hajó#németország#lübeck#hanza#történelem

Címlapról ajánljuk