Tudomány-Tech

Olasz kémszoftvert találtak androidos telefonokon és iPhone-okon

rtl.hurtl.hu

2022. június 24. 9:35

Az Apple és a Google is lépéseket tett a felhasználók védelme érdekében.

Androidos telefonokon és iPhone-okon is megtalálták egy olasz cég kémszoftvereit Olaszországban és Kazahasztánban – közölte csütörtökön a Google.

A kémszoftvereket fejlesztő, milánói székhelyű RCS Lab a honlapján azt állítja, hogy európai rendfenntartó szervek az ügyfelei. A Google által veszélyesnek minősített eszközök segítségével hozzáférhetővé válnak a megcélzott mobiltelefonokon lévő személyes üzenetek és névjegyek.

Az olasz és a kazah kormány egyelőre nem reagált az üggyel kapcsolatos megkeresésekre – írja a Reuters. Az Apple szóvivője közölte, hogy minden, a kémszoftverrel összefüggésbe hozható felhasználói fiókot és tanúsítványt töröltek, a Google pedig tájékoztatta az androidos felhasználókat, és lépéseket tesz a védelmük érdekében. Az RCS Lab szerint termékeik a bűnfelderítésben segítenek és megfelelnek az európai szabályoknak.

Korábban az izraeli Pegasus kémszoftver váltott ki nagy visszhangot, erről kiderült, hogy a magyar kormány újságírók, ellenzéki politikusok és kormánytagok megfigyelésére is felhasználta.

Illusztráció: Westend61 / Getty Images

#Tudomány-Tech#kémszoftver#lehallgatás#olaszország#google#android#apple#iphone

Címlapról ajánljuk