Tudomány-Tech

Robbanás történt a kínai űrközpontban

rtl.hurtl.hu

2022. június 17. 6:21

Műholdképeken is látszik. 

Egy robbanás következtében súlyos károk keletkeztek a kínai Csiucsüan (Jiuquan) Űrközponthoz tartozó létesítményekben. Az incidens nem mostanában történt, hanem még tavaly, de Kína eltitkolta ezt – a kereskedelmi műholdak azonban felvételt készítettek a pusztításról, számolt be a Hvg.hu a SpaceNews híre alapján.

A robbanás bizonyítékait egy Harry Stranger nevű űrrajongó fedezte fel az Airbus és a francia űrkutatási hivatal (CNES) által készített képek alapján. A felvételeket június 10-én tette közzé a Twitteren.


Az incidens a Csiucsüan két fő indítókomplexumától kicsit délebbre, egy másik létesítményben történt. A két indítóállást a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) használja emberes űrrepülésekhez, polgári, katonai és tudományos küldetésekbe bevont Hosszú Menetelés-rakéták indítására.

A SpaceNews által látott további, a Planet Super Dove műholdakról készült felvételek szerint a robbanás 2021. október 15. és október 16-a között történt. Azt, hogy mi okozta ezt, egyelőre nem tudni. 

Nyitókép: Harry Stranger / Twitter

#Tudomány-Tech#kína#űrkutatás#robbanás

Címlapról ajánljuk