Tudomány-Tech

ELTE-kutatás: Jobban alszik az a kutya, amelyik erősebben kötődik a gazdájához

rtl.hurtl.hu

2022. május 26. 18:42

Etológusok vizsgálták, hogy idegen helyeken mennyire mélyen alszanak kedvenceink, befolyásolja-e azt a gazdájukhoz való kötődés foka.

Az új helyen, gazdával alvó kutyák alvásmintázatát befolyásolja, hogy milyen a kapcsolatuk a gazdájukkal – derül ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék kutatóinak Animals folyóiratban megjelent legújabb tanulmányából.

A kutya gazdához való kötődése kivételes jelenség, mert sokban hasonlít az anya-gyermek kapcsolathoz. A gazda biztonságot nyújt a kutyák számára, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyerek számára.

Az ELTE kutatói azt kezdték el vizsgálni, hogy ez a különleges kötődés kutya és gazdája között befolyásolja-e, hogyan alszanak a kutyák számukra idegen helyeken. A választ a kutatók a kutyák viselkedésének és alvásának párhuzamos vizsgálatával keresték.

 Negyvenkét családi kutya kötődési viselkedését mérték fel a pszichológus kutatók által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel, míg a kutyák alvását egy délutáni szunyókálás során vizsgálták az egyetem alváslaborjában (természetesen a gazda jelenlétében). A kutyák spontán alvását egy teljesen fájdalommentes, elektroencefalográfiás (EEG) módszerrel mérték a kutatók (hasonlóan, mint ahogy embereknél szokás).

Kiderült, hogy a magasabb kötődési pontszámot kapó kutyák több időt töltöttek mélyalvásban, ami a legpihentetőbb alvásfázisnak tekinthető.

Első alkalommal új helyen aludni stresszes lehet. De ez az eredmény azt sugallja, hogy a magasabb kötődési pontszámú kutyák jobban aludtak a gazdáik jelenlétében. Feltehetőleg ezeknek a kutyáknak a gazda nagyobb biztonságot jelentett, így az új helyen jobban el tudtak lazulni, és így egy jót aludni

– magyarázza a publikáció első szerzője, Cecília Carreiro, az Etológia Tanszék doktorandusza.

A kutyák gazdához való kötődése tehát nem csak a viselkedésükben, hanem az alvásukban is tükröződik a kutatás alapján.

Cecília Carreiro, Reicher Vivien, Kis Anna és Gácsi Márta “Attachment towards the owner is associated with spontaneous sleep EEG parameters in family dogs” című publikációja az Animals folyóiratban jelent meg.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#etológia#kutyák#alvás

Címlapról ajánljuk