Tudomány-Tech

Az emberiség már 15 ezer évvel ezelőtt is mozgóképekkel szórakoztatta magát

rtl.hurtl.hu

2022. április 24. 14:56

A filmet nagyon modern dolognak tartjuk, pedig mozgóképet az ősember is tudott készíteni, legalábbis egy nemrég megjelent kutatás szerint. Vadállatok mészkőbe vésett képe, lobogó tűz, egy jó beszélőkével megáldott vadász és el is készült az „ősmozi” a kutatók szerint.

Kőkorszaki őseink nem csak elmesélték vagy lefestették történeteiket, de „mozgóképen” is megjeleníthették őket. Tábortüzeiket nem csak a hidegtől és a vadontól való védelemre, de rögtönzött filmszínházként is használták – állítja egy a héten megjelent tanulmány, amit a CNN ismertetett.

A Yorki és Durhami egyetem kutatócsoportja a British Múzeum 15 ezer éves mészkővéseteit vizsgálta. A különféle állatokat ábrázoló kőtáblácskákat a 19. és 20. században a franciaországi Montastruc közelében, egy sziklamenedékben találták.

A kutatók égésnyomokat fedeztek fel a szélükön, amiből arra következtettek, hogy a tűz körül helyezhették el ezeket. Hogy rájöjjenek, miért tettek így elődeink, virtuálisan megalkottak egy őskori tábort, majd a tábortűz köré helyezték a digitálisan rekonstruált köveket. Azt tapasztalták, hogy a vésetet körbefutó láng és árnyékok tánca megeleveníti az ábrát, mintha az mozogna.

A kísérletet a valóságban, egy igazi tűz mellett is elvégeztük. Így megélhettük a pislákoló tűzfény adta teljes hatást. Nagyon izgalmas élmény volt látni, hogy ezek a vésett formák egy kicsit életre kelnek a szemünk előtt

– mondta Izzy Wisher, a Durham Egyetem régészeti tanszékének doktorandusza, a tanulmány társszerzője. Arról is beszélt, a valóságos tűz ugyanolyan nyomokat hagyott a saját véseteiken, mint amilyeneket a Montastrucban találtakon is láttak.

A kőtáblácskáknak gyakorlati haszna is volt, ezekkel jelölték a tábortűz határát. Viszont a kutatók szerint nem csak funkcionális haszna lehetett ezeknek a tárgyaknak, hiszen ugyanezt a feladatot szimpla mészkövekkel is elvégezhették volna. Ezt bizonyítva a tanulmányban arra is kitértek, az emberi neurológia különösen arra van hangolva, hogy az eltolódó fényt és árnyékot mozgásként értelmezze, és a vizuálisan ismerős formákat azonosítsa ilyen változó fényviszonyok között. Azt mondják, ez az oka annak, hogy a vésett vadállatok életre keltek ősink szeme előtt a táncoló lángokban.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#ősember

Címlapról ajánljuk