Tudomány-Tech

Ki korán kel, négy bolygó pazar együttállását lelheti a hajnali égen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 25. 16:43

A pazar planetáris gyöngysort a fogyó Hold sarlója és szerencsés esetben az égbolton átvonuló Nemzetközi Űrállomás teszi igazán különlegessé.

Csodás bolygóegyüttállás figyelhető meg ezekben a napokban a hajnali égbolton, derül ki a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján közzétett cikkből. Ha az időjárás is kegyes a megfigyelőkhöz, Naprendszerünk Földről nézve legfényesebb bolygói, a Jupiter, a Vénusz, a Mars és a Szaturnusz mind egy vonalba rendeződve látszódnak a keleti-délkeleti horizont fölött nem sokkal.

A jelenséget napkelte előtt, hajnali 4 óra 45 perc és 5 óra között lehet a legjobban megfigyelni, amikor a Nap még nem ragyogja be egészen az égboltot, de a bolygók már eléggé magasra emelkedtek a látóhatár fölé.

A négyes bolygóegyüttállást április 27-ig érdemes megfigyelni, ezekben a napokban ugyanis a fogyó Hold sarlója mint fényes medál egészíti ki a bolygók gyöngysorát.

A hajnali égbolton ekkor a legfényesebb objektum a Hold lesz, majd a Vénusz és a Jupiter következik, míg halványabbak, de szabad szemmel így is jól láthatók a Mars és a Szaturnusz. A látvány csak pár percig lesz élvezhető, a közelgő napkelte miatt ugyanis hamar világosodik a keleti ég alja.

Bónusz a megfigyelőknek, hogy ezekben a napokban a Nemzetközi Űrállomás (ISS) is átvonul hazánk egén: a leglátványosabb április 27-én, szerda hajnalban, 4:54-kor lesz, a fényes pontként megfigyelhető ISS ekkor a bolygófüzér fölött halad el, tetőpontja 50 fok magasságban várható. 

Nyitókép: Stellarium via Svábhegyi Csillagvizsgáló

#Tudomány-Tech#tudomány#csillagászat#bolygóegyüttállás#vénusz#mars#jupiter#szaturnusz#hold#iss

Címlapról ajánljuk