Tudomány-Tech

A japán YouTube újabb csúcsa: olvadt vasat lapáttal a levegőben szétütni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 25. 16:24

Bár kétségkívül rendkívül látványos, de ha egyvalamit kérhetünk, akkor ezt senki ne próbálja ki otthon.

Sushi Ramen Rick nevű japán youtuber március végén közzétett videója már több mint hárommillió megtekintésen van túl – nem véletlenül. A 17 perc 33 másodperces alkotás egyetlen rendkívül látványos csúcspontra van kihegyezve: a két tűzálló ruhás főszereplő egy meglehetősen veszélyes kísérletet hajt végre, több mint 1800 fokra fölhevített, olvadt vasat ütnek szét lapáttal a levegőben.

A videó témáját tekintve a Nintendo legendás játékához, a Super Mariohoz fűződik, a kísérlettel a játék fő karakterének egyik speciális formáját, a tűzgolyókat dobáló Tüzes Máriót idézik meg. A lényeg 16 perc körül kezdődik, ekkor láthatjuk, hogy az egyik szereplő egy hőálló edényből olvadt vasat löttyint a levegőbe, amit társa egy aranyszínű lapáttal abban a pillanatban fölfelé szétüt.


A látvány elképesztő: az olvadt vas szétfröcsköl, és az apró folyékony fémcseppek a levegővel érintkezve robbanásszerűen elégnek, egyfajta láncreakcióként fantasztikus tűzijátékot hozva létre.

Az olvadt vas tűzijátékszerű felhasználása egyébként kínai eredetű, Hopej tartományban a Dasuhua több mint ötszáz éves, újévet ünneplő hagyomány, amit különleges regionális kulturális örökségként az UNESCO is számon tart:

#Tudomány-Tech#tudomány#youtube#japán#kína#tűzijáték#vas#olvadt

Címlapról ajánljuk