Tudomány-Tech

Itt egy kép, ami jól mutatja, hogy miért kell a lábunk elé nézni, ha túrázni megyünk

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 12. 14:32

Megtalálja ön is a túraösvényről készült fotón a kígyót?

Az alábbi fotón egy Észak-Amerikában honos rezesfejű mokaszinkígyó (Agkistrodon contortrix) látható. Vagyis inkább nem látható. Mivel tökéletesen beolvad környezetébe.

A képen egy kígyó van elrejtve


A fotót a Wild Free Facebook-oldalon láttuk most, de eredetileg 2017-ben posztolta Twitteren Helen Plylar biológus, kígyószakértő, hüllőkutató.

A kép egyszerű játékra invitál: hol van a kígyó a képen? A különleges fotó egyben figyelmeztetés is a túrázóknak: mindig érdemes megnézni, hová lépünk. A mérges kígyók önmaguktól soha nem támadnak az emberre, de ha veszélyeztetve érzik magukat, akkor védekezésképp harapással reagálnak. A legtöbb kígyótámadás így történik. A rezesfejű mokaszinkígyó mérge egyébként közepesen erős, kevés kígyómarás végződik halállal.

Magyarországon két mérges kígyófaj él: a keresztes vipera (Vipera berus) és a rákosréti vipera (Vipera ursinii rakosiensis), mindkettő fokozottan védett. Ezek rejtőszíne is tökéletesen alkalmas a környezetbe olvadáshoz, ha kirándulás közben összeakadunk velük (aminek nagyon kicsi a valószínűsége), ne ijedjünk meg, egyrészt ők jobban félnek tőlünk, másrészt mérgük alapvetően nem halálos, létezik rá ellenméreg.

Visszatérve a fenti képre: megtalálta már a kígyót? Nem? Segítünk, csak görgessen lejjebb, és egy kis animációval leleplezzük az elbújt hüllőt:

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Hol a kígyó? Ott a kígyó!

Nyitókép: Helen Plylar/Twitter//Turqay Melikli/iStock / Getty Images Plus

#Tudomány-Tech#tudomány#kígyó#rezesfejű mokaszinkígyó

Címlapról ajánljuk