Tudomány-Tech

UFO Alaszka fölött: sarki fényben fürdő rejtélyes gömböt láttak többen, fotók is készültek róla

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 10. 17:05

A március végén látott különös jelenségre létezik elfogadható magyarázat.

Rejtélyes fehér fénygömböt láttak többen is az égen áthaladni március 29-én hajnalban Alaszkában, írja a Live Science. „Úgy tűnt, mintha valami pörögne benne” – mondta Leslie Smallwood, egy fairbanki lakos, aki szemtanúja volt az eseménynek. „A gömb sokkal nagyobbnak tűnt, mint a telihold, és északkeletről délnyugat felé mozgott” – tette hozzá.

A jelenségről egy automata kamera több képet is készített. A kamerát egy sarki fények megfigyelésével és túraszervezéssel foglalkozó fairbanki házaspár, Ronn Murray és Marketa Murray üzemelteti. A kamera 45 másodpercenként készít felvételeket az égboltról, így szinte valós időben mutatja az északi fényt, mint tette azt március 29-én hajnalban is, amikor csodaszép sarki fény volt látható Alaszka egén.

A kamera hat fotót készített a gömbről, ami arra utal, hogy legalább négy és fél percig volt látható, azaz viszonylag lassan szelte át az égboltot.


Az észlelés óta eltelt napokban több szakértő is foglalkozott a rejtélyes gömbbel, és időközben sikerült is nagy bizonyossággal megfejteni, hogy mi lehetett a kékesfehér fényű, lassan forogni látszó azonosítatlan repülő objektum.

„Meglehetősen biztos vagyok benne, hogy amit az emberek láttak, az egy kínai rakétafokozat üzemanyagának kidobása volt” – mondta Jonathan McDowell, a massachusettsi Harvard Smithsonian Center for Astrophysics csillagásza. A gömb feltűnésének helye megegyezett egy Hosszú Menetelés 6 rakéta pályájával, amely két műholdat állított pályára. Amit az alaszkaiak láttak, nagy valószínűséggel a rakéta második fokozata által az űrben kiengedett üzemanyag volt.

„A rakéta valószínűleg maradék üzemanyagot engedett ki a világűrbe, ahol az üzemanyag megfagyott, és gömb alakban szétterült, mindezt pedig a napfény megvilágította” – mondta McDowell. „Ez a felhő valószínűleg több száz mérföld átmérőjű; ezért tűnik olyan nagynak” – magyarázta McDowell, akivel más szakértők is egyetértettek.

A gömb azért látszott forogni, mert amikor a rakéták kidobják az üzemanyagot, ellenőrzött forgásba kezdenek, hogy fenntartsák a rakéta pályáját. A rakéta „végig foroghatott, miközben úgy ontotta magából az üzemanyagot, mint egy kerti slag” – mondta McDowell.

Nyitókép: The Aurora Chasers/Facebook

#Tudomány-Tech#sarki fény#ufo#alaszka#rakéta#tudomány#csillagászat#űrkutatás#ma

Címlapról ajánljuk