Tudomány-Tech

A magyar légtérben fotózták le a hírhedt amerikai katonai drónt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 18. 20:19

Az MQ-9 Reaper pilóta nélküli repülőgépet az ukrán határ közelében fényképezték le, támadó fegyver nem volt rajta, elektronikus felderítő felszerelés viszont igen.

Két érdekes fényképet is posztoltak pénteken az AIRportal.hu facebookos szpottercsoportjába (egyik, másik). A fotók pár nappal ezelőtt készültek, valahol Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az ukrán határtól 40 kilométerre. A képeken egy hírhedt amerikai drón, egy General Atomics MQ-9 Reaper látható.

A pilóta nélküli MQ-9 Reaper 2007 óta van szolgálatban, távirányítással vagy előre programozott útvonalon képes repülni, és megadott célpontokat rakétákkal, irányított bombákkal támadni. Az Egyesült Államok ilyen drónokat használt légicsapásokhoz rendszeresen Irakban, Afganisztánban és valószínűleg Pakisztánban is. 

A fotókon a Reaper modernizált, átalakított szárnyvégű verziója látszik. Egy ilyen drón képes akár 24 órát is a levegőben tölteni. A két fotót jobban megnézve annyi biztosnak tűnik, hogy támadó fegyvert nem vitt magával a gép, viszont a szárnya alatti felfüggesztő pontok egyikén jól látszik egy elektronikus hadviselésben használt szögletes formájú tartály, amiben nagy valószínűséggel elektronikus felderítésre, rádióadások lehallgatására, ellenséges adatok megszerzésére alkalmas (SIGINT) felszerelés van.

Pont ilyen MQ-9 Reaper felderítő drónok 2020 óta állomásoznak Lengyelországban, az Egyesült Államok hadseregével kötött megállapodás keretében.


Magyar légtérben repülő pilóta nélküli repülő eszköz múlt héten okozott komoly incidenst: egy Ukrajna felől érkező, hazánkon átrepülő szovjet gyártmányú robotrepülőgép Zágrábban zuhant le. Mint később kiderült, a magyar légvédelem szeme előtt elrepülő Tu-141-es Sztrizs robbanóanyagot is szállított. Azt továbbra sem tudni, hogy oroszok vagy ukránok indították, és hogy honnan startolt.


Nyitókép: Ministerstwo Obrony Narodowej/Twitter

#Tudomány-Tech#orosz-ukrán háború#Belföld#haditechnika#mq-9 reaper#drón#uav#egyesült államok

Címlapról ajánljuk