Belföld

Robbanószerkezet volt a Magyarország területén is áthaladó drónon

rtl.hurtl.hu

2022. március 13. 13:44

 A bomba fel is robbant, de egyelőre nem tudni, mikor. 

Mario Banozic horvát védelmi miniszter megerősítette azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint robbanószerkezet is volt a csütörtökön, Zágrábban lezuhant drónon. Hasonlóképpen nyilatkozott a katonai rendőrség vezetője, Vlado Kovacevic is – írta a Népszava.

Megtaláltak a fekete dobozt, ennek alapján várható a repülési adatok megállapítása. Ezt összehasonlítjuk a vizsgálat másik ágával, amelyen a NATO-tagokkal együtt dolgozunk, és rekonstruáljuk a drón útját

– jelentette ki Banožić.

A vizsgálat szerint nem csak a drón, hanem a rajta lévő robbanószerkezet is szovjet gyártmányú volt. Vagyis egyértelműen megállapítható, hogy nem felderítő gépről volt szó.

Banozic közölte, továbbra sem tudni, oroszoké vagy ukránoké volt-e a drón. Előzőleg a 24Sata című lap azt írta, hogy az ukrajnai Vinnyicából szállt fel, de kérdés, ukránok vagy oroszok lőtték-e fel. 

Banozic megerősítette, hogy a bomba felrobbant, de egyelőre nem tudni, mikor. 

Szerdán rendkívüli, miniszteri szintű NATO-ülést tartanak, ahol – mint a horvát védelmi miniszter rámutatott szó lesz arról, milyen mulasztásokat követett el a drón kapcsán Magyarország és Románia.

Ha ezt a helyzetet időben észlelték és megoldották volna a szomszédos országokban, ma nem tartanánk itt. Arra fogunk választ keresni, miért történtek a mulasztások.

- mondta.

Nyitókép: Rendőrök vizsgálják a területet, ahol lezuhant egy felderítő drón Zágráb közelében március 11-én – Fotó: Darko Bandic/MTI/AP

#Belföld#drón#orosz-ukrán háború#robbanószerkezet#horvátország

Címlapról ajánljuk