Belföld

A Magyar Honvédség végignézte, ahogy átmegy az országon a Zágrábban lezuhant drón

rtl.hurtl.hu

2022. március 11. 15:10

A Honvédelmi Minisztérium szerint pénteken is volt hasonló eset, de a Gripenek nem találták meg a behatoló légijárművet.

Már Ukrajna területén észlelte, és hazánk területén is végig követte a Magyar Honvédség azt a Tu-141 pilóta nélküli repülőgépet, ami Zágrábban zuhant le csütörtök éjjel – közölte az rtl.hu-val a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya. Pénteken újabb hasonló eset történt Északkelet-Magyarországon.

A tájékoztatás szerint a drón Románia légterét is érintette, hazánkba Csengernél lépett be. Mindvégig nyomon követték és ellenőrzés alatt tartották, míg az ország légteréből távozott.

A Honvédelmi Minisztérium azt írta, hogy 

pénteken, a déli órákban is történt hasonló esemény az északkeleti országrészben. Az előzményekre való tekintettel a magyar légierő Gripenjei ellenőrizték az érintett légteret, de ott nem találtak semmilyen légijárművet.

A tárca szerint az ukrán háborús konfliktus miatt különösen fontos, hogy az ilyen eseményeket „megfontoltan és higgadtan” kezeljék, Magyarország célja, hogy kimaradjon a háborúból, még akkor is, ha „akár provokatív jelleggel” történnek ilyen események. A honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnoka felvette a kapcsolatot a szomszéd országok képviselőivel.

„A Magyar Honvédség továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a légtérben történő eseményeket, garantálva hazánk szuverenitását és a magyar emberek biztonságát” – írták.

Ellenzék: nem képes szavatolni a kormány a magyar emberek biztonságát

A Jobbik közleménye szerint az eset azt bizonyítja, hogy a kormány láthatóan képtelen szavatolni a magyar emberek biztonságát. Szerintük két lehetőség merül fel: vagy nem tettek semmit, mert nem észlelték a gépet vagy észlelték, de nem tettek semmit, de a magyar emberek biztonságának szempontjából egyik verzió sem túl biztató.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője pedig a Facebookon azt írta: a 70-es évek technológiai színvonalát képviselő katonai eszköz bárhol, így Magyarországon is becsapódhatott volna, miközben

a teljes stratégiai nyugalomban pihenő hadsereg azt se mondta, fapapucs, nemhogy leszedték volna.

Nyitókép: A Repülésirányító és Repülő-hajózó Tanszék III. és IV. évfolyamos hallgatója (b) ATC Radar Szimulátoron gyakorol az MH 86 Szolnok Helikopter Bázison 2019. április 23-án. Fotó: MTI/Mészáros János

#Belföld#magyar honvédség#honvédelmi minisztérium#tu-141#drón

Címlapról ajánljuk