Tudomány-Tech

Putyin és az orosz oligarchák magángépeit követi az Elon Musk után szaglászó fiatal

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 2. 15:38

A 19 éves Jack Sweeney új Twitter-oldalait már háromszázezren követik figyelemmel. A floridai srác az elnök és 21 orosz oligarcha ötven repülőgépét tartja szemmel.

A Floridában élő Jack Sweeney újabb nagy dobással, sőt igazából rögtön kettővel állt elő. A 19 éves autodidakta programozót onnan ismeri a fél világ, hogy ő az a srác, aki alaposan felbosszantotta a világ leggazdagabb emberét, Elon Muskot. 

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a Tesla és SpaceX főnöke azért rágott be Jack Sweeney-re, mert létrehozott egy Musk magánrepülőgépét követő Twitter-fiókot. Az @ElonJet oldal lényege, hogy a nyilvánosan elérhető, valós idejű repülési adatbázis, az ADS-B Exchange adatai alapján automatikusan posztolja, ha mozgásban van Elon Musk privát repülője (lajstromjele: N628TS).

Jack Sweeney az Ukrajna elleni háború kitörése után két új Twitter-fiókot indított: február 26-án a @PutinJet, február 27-én pedig a @RUOligarchJets oldal indult el a fenti elven, írja a The Guardian. A Sweeney által írt automatizáló program a nyilvános repülési adatok alapján posztolja, hogy az orosz elnök vagy a hozzá közel álló oligarchák magángépei épp merre járnak, honnan szállnak fel, hol landolnak.

  • A @PutinJet Twitter-fiók 11 olyan repülőgép mozgását követi, amelyek Vlagyimir Putyin nevéhez köthetők.
  • A @RUOligarchJets Twitter-fiók 21 orosz oligarcha 38 repülőgépét tartja szemmel.

Az előbbi fiókon nincs túl sok poszt (mindössze egy repülőgép mozgását rögzítette öt esetben), ami feltehetően annak köszönhető, hogy az orosz elnök az Ukrajna elleni támadás megindítása óta nem igazán mozdult ki Moszkvából. (És mint azt maga Sweeney is hangsúlyozza, az sem biztos, hogy Putyin ült volna a gépen, ilyen jellegű nyilvános utasadat nem áll rendelkezésre.) Ennek ellenére a @PutinJet Twitter-fióknak 44,4 ezer követője van.

Sokkal nagyobb a @RUOligarchJets Twitter-fiók népszerűsége. Ezt több mint 250 ezren követik, és egész sok posztot tett közzé rajta az automatizált rendszer az orosz milliárdosok magángépeinek mozgásáról. Az oldal megmutatta, hogyan röpködnek a világban Roman Abramovics magánrepülőgépei és helikopterei például Moszkva, Baku és Dubaj között. Alekszandr Abramov acélmágnás magángépei az elmúlt napokban megfordultak többek között Londonban, a Seychelle-szigeteken, Antigua és Barbudán, valamint Abu-Dzabiban.

Sweeney a járatmozgások nyomon követésén kívül más mérőszámokat is közöl, köztük a repülőgépek üzemanyag-felhasználását, szén-dioxid-kibocsátásukat és az utak költségeit. Mindezeken túl Sweeney arra azért figyelmeztet, hogy a repülési adatok nem feltétlenül pontosak, mivel az ADS-B (Automatic Dependent Surveillance Broadcast) lefedettség nem teljes Oroszországban.

Az orosz elnök és a mágnások mellett Sweeney egy sor más automatizált Twitter-fiókot is létrehozott, ezek olyan milliárdosok és hírességek gépeit követik, mint Bill Gates, a Microsoft társalapítója vagy a rapper Drake.

Nyitókép: Vladimir Agafonov\TASS via Getty Images

#Tudomány-Tech#Külföld#orosz-ukrán háború#jack sweeney#elon musk#magánrepülő#twitter#vlagyimir putyin#oligarcha

Címlapról ajánljuk