Tudomány-Tech

Végigsöpört a médián, de nem biztos, hogy farkasok ölték meg a szarvasbikát Mátranovákon

rtl.hurtl.hu

2022. február 16. 20:34

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szerint elhamarkodott és szakmaiatlan vélemények jelentek meg az esettel kapcsolatban.

A napokban megjelent hírek szerint farkasok áldozatául eshetett egy szarvas Mátranovákon, de a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szerdán honlapján „elhamarkodott és nem kellő szakmaisággal állított véleményeknek” nevezte azokat a beszámolókat, amelyek ezeket a ragadozókat teszik felelőssé az esetért.

Mint írják, a hét elején egy lakóház kertjébe tért be a sérült szarvas, és rengeteg vér maradt utána. A vadásztársaság vadkereső kutya segítségével találta meg az addigra elpusztult vadat, amelynek két hátsó combjából nagy mennyiségű húst harapott ki a zsákmányoló ragadozó. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei genetikai mintát vettek a szarvas sebeiről, azok feldolgozásáig pedig nem akarnak találgatásokba bocsátkozni.

Bár a területen gyakran megfigyelnek farkasokat, ez az igazgatóság szerint nem jelenti azt, hogy minden nagyvadat vagy háziállatot érő ragadozótámadásért a farkasok felelősek. Sokkal gyakoribbak ezen a környéken is a kóbor kutyák, és a házaktól rendszeresen kijáró kutyák, amelyek ugyancsak elbírnak akár egy felnőtt gímszarvassal is.

Az elejtett szarvasbikát egyébként alig két héttel korábban Mátranovák játszóterén a hintába akadva találták. 

Akkor állatorvos közreműködésével, altatófegyverrel elkábították, majd szabadon engedték. Lehet, hogy nem volt teljesen egészséges, ezért eshetett áldozatul később ragadozók támadásának.

Az igazgatóság szakmaiatlannak nevezte azt a vélekedést is, hogy a gímszarvasok nagy csapatokba verődését és vonulását a farkasok megjelenése okozná. Ezt cáfolja, hogy szarvasok százaiból álló csoportokat figyeltek meg olyan tájegységekben is – például a Dél-Dunántúlon –, ahol nem élnek nagy ragadozók. A nagy csapatok kialakulása a vadlétszám drasztikus emelkedésével párhuzamosan játszódott le – írják.

A genetikai vizsgálatok egyébként az elmúlt években csupán egyetlen esetben mutatták ki farkasok nyomait a ragadozóknak tulajdonított zsákmányolások helyszínein Mátranovák közelében. Az igazgatóság azt is fontosnak tartja jelezni, hogy a farkasok természetes prédái a gímszarvasok, és nem okoznak jelentős gazdasági károkat a vadfajok zsákmányolásával.

Mint arról kedden írtunk, sokan lobbiznak azért, hogy meginduljon a ragadozók létszámának szabályozása, a Nemzeti Nyomozó Iroda viszont épp a védett szürke farkasok kilövése miatt vizsgálódik a Bükkben.

Nyitókép (illusztráció): MTI / Varga György

#Tudomány-Tech#bükki nemzeti park igazgatóság#mátranovák#farkas#gímszarvas#állatok#Belföld

Címlapról ajánljuk