Tudomány-Tech

Elon Musk negyven műholdja ég porrá egy geomágneses vihar miatt

rtl.hurtl.hu

2022. február 9. 12:25

A múlt héten fellőtt Starlink műholdak nyolcvan százaléka semmisül meg a vihar miatt. 

A SpaceX nagyjából negyven Starlink műholdja semmisül meg abból a 49-ből, amit előző hét pénteken lőtt fel Elon Musk cége a floridai Kennedy űrközpontból – közölte a cég. A SpaceX közlése szerint „a csütörtökön fellőtt műholdakra jelentő hatással volt pénteken egy geomágnáses vihar”. A természeti jelenség annyira módosította az útjukat, hogy nem érték el a földkörüli pályájukat, annak ellenére, hogy a cég közlése szerint „fedezéket kerestek a vihar elől”.

A műholdak a SpaceX közlése szerint az érintett műholdak visszazuhannak, vagy már vissza is zuhantak a föld légkörébe, ahol teljesen el fognak égni. A cég kiemelte, hogy a Starlink  műholdakat kifejezetten úgy alakították ki, hogy teljesen megsemmisüljenek a légkörben, és darabjai ne okozzanak veszélyt.

A SpaceX eddig már nagyjáéból kétezer Starlink műholdat küldött fel az űrbe, és a terv szerint 12 ezer darabot fognak feljuttatni. A rendszerrel szélessávú internetet akarnak biztosítani szerte a földön.

Nyitókép: Hatvan darab Starlink műholdat lőnek fel a Spacex Falcon9-es rakétájával a floridai Kennedy Űrközpontból, 2020 októberében. Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto via Getty Images

#Tudomány-Tech#elon musk#starlink#műhold#spacex#geomágneses vihar

Címlapról ajánljuk