tudomány-tech

WHO: Véget érhet a járvány Európában

rtl.hurtl.hu

2022. január 24. 6:16

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lehetségesnek tartja, hogy a koronavírus-járvány az omikron variáns hullámának lecsengésével véget érhet Európában.

 „Valószínű, hogy a régió a járvány végső fázisához közelít"  –  jelentette ki vasárnap Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Kluge szerint a mostani omikronhullám lecsengésével Európában néhány hétre, illetve hónapra általános immunitás lesz – köszönhetően a védőoltásoknak vagy annak, hogy az emberek átestek a fertőzésen.

Hozzátette, hogy mindezt persze befolyásolják az évszakokhoz fűződő tényezők, tekintettel a közelgő tavaszra és nyárra.  

Arra számítunk, hogy lesz egy nyugalmi időszak, amíg a covid-19 visszatérhet az év vége felé, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza

 – foglalta össze várakozásait Kluge.

A WHO becslése szerint márciusig az Európában élők mintegy 60 százaléka fertőződhet meg a koronavírus omikron mutációjával. Szakértők arra számítanak, hogy a koronavírus  –  hasonlóan az influenzához – endémiává, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat.

Kluge mindemellett óvatosságra intett a koronavírus lehetséges újabb mutációi miatt, és felhívta a figyelmet, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus már nem egyszer meglepetést okozott, s ezért nagyon óvatosnak kell lenni.

A koronavírus elleni küzdelemről szólva a WHO európai részlegének vezetője arról beszélt, hogy a fertőzési hullám feltartóztatása helyett az egészségügyi szempontból különösen kiszolgáltatott emberek védelmére kellene összpontosítani.

A világon 351 069 733 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 595 986 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai alapján.

Nyitókép: Turisták Velencében, 2020 májusában. Fotó: REUTERS/Manuel Silvestri

 

#tudomány-tech#belföld#koronavírus#járvány#covid#omikron#who#európa

Címlapról ajánljuk