Tudomány-Tech

Kinyomozták, ki árulhatta el Anne Frankot és családját

rtl.hurtl.hu

2022. január 18. 6:51

A 15 évesen meghalt lány apja tudott arról, hogy ki adta fel őket, de ezt 1980-ban bekövetkező haláláig titokban tartotta. 

Egy új nyomozás során azonosították azt az embert, aki feltehetően elárulta a náciknak Anne Frankot és családját – írta a BBC.

A nyomozók szerint Arnold van den Bergh, egy amszterdami zsidó adhatta fel a Frank családot, így ugyanis megmenthette a rokonait és saját életét. 

A történészekből és más szakértőkből álló csapat hat évet töltött az üggyel, az eljárás során modern nyomozási technikákat is alkalmaztak. 

A zsidó származású Anne Frank egy náci koncentrációs táborban halt meg 1945-ben, 15 évesen, két év bujkálás után. A halála után megjelent naplója a leghíresebb első kézből származó beszámoló a zsidóság háborús életéről.

Van den Bergh tagja volt az amszterdami zsidó tanácsnak, egy olyan testületnek, amely arra kényszerült, hogy segítse a nácikat. 1943-ban mégis feloszlatták a testületet, tagjait pedig koncentrációs táborokba küldték, kivéve van den Bergh-t. 

Van den Bergh-nek valami értékes dolgot kellett adnia a náciknak annak érdekében, hogy továbbra is biztonságban legyen 

– mondta a nyomozócsapat egyik tagja, Vince Pankoke, aki egyébként korábban FBI-ügynök volt. 

Egyes bizonyítékok egyébként arra utalnak, hogy Otto Frank, Anne apja tudott arról, hogy ki árulta el őket, de ezt 1980-ban bekövetkező haláláig titokban tartotta. A háború után években egy újságírónak nyilatkozva csak annyit mondott, hogy a zsidó közösség egy tagja árulta el őket.

A nyomozók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy van den Bergh is zsidó volt, és a nácik hozták abba a helyzetbe, hogy küzdenie kellett az életéért. A férfi egyébként 1950-ben halt meg.

Nyitókép: Egy érdeklődő az amszterdami Anne Frank Ház Ha az lehetek, aki vagyok című vándorkiállításának megnyitóján Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2016-ban – Fotó: Bruzák Noémi/MTI

#Tudomány-Tech#történelem#holokauszt#anne frank#zsidóság#árulás

Címlapról ajánljuk