Tudomány-Tech

Kinyitották a James Webb űrteleszkóp legnagyobb tükrét

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 8. 18:06

A teleszkóp hamarosan készen áll a használatra.

Teljesen kinyitották a James Webb űrteleszkóp főtükrét, és az eszköz hamarosan készen áll az univerzum titkainak feltárására – írta a NASA Twitteren.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy helyhez rögzítsék a tükröt, amelyet a kutatók az eszköz aranyszemének neveznek. Ez a legnagyobb és legérzékenyebb tükör, ami valaha kikerült a világűrbe. A tükör berilliumból készült, amely könnyű, tartós, hidegálló, ritka fém.

A főtükör 18 részének mindegyikét ultravékony aranyréteggel fedték, amely remekül visszaveri az infravörös fényt. A hatszögletű, dohányzóasztal méretű részeket a következő napokban, hetekben állítják be.

Az ünneplés előtt még van néhány dolgunk

– írta a NASA. A teleszkóp az utolsó rögzítést követően lesz kész a bevetésre. A tükör kinyitása összesen 14 napig tartott.

A 10 milliárd dolláros teleszkóp rendkívül összetett műszaki berendezés, amelyet az Egyesült Államokban építettek a NASA irányításával és amely az európai és kanadai űrügynökségek műszereit is tartalmazza.

Az 1990-ben indított Hubble űrteleszkóp utódjaként beharangozott eszköz a világegyetem legkorábbi, 13 milliárd évvel ezelőtti korszakát fogja feltárni.

Mi korábban itt írtunk hosszabban a James Webb teleszkópról, egy azon dolgozó magyar tudós pedig a Reggelinek is nyilatkozott.

Nyitókép: MTI / AP / NASA / Chris Gunn

#Tudomány-Tech#james webb űrtávcső#teleszkóp#tükör#nyitás#nasa#világűr

Címlapról ajánljuk