Tudomány-Tech

A koronavírusfertőzés után termelt antitestek egy része az egészséges szöveteket is megtámadhatja

rtl.hurtl.hu

2022. január 5. 5:23

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint – ami még nem esett át szakértői értékelésen – a felgyógyult betegek egy részénél krónikus ízületi gyulladást, valamint bőr és idegrendszeri sérülést figyeltek meg. 

Azoknál, akik felépültek a koronavírusfertőzésből, még hónapokkal később is olyan antitesteket mutattak ki, amelyek tévedésből egészséges szerveket és szöveteket támadnak meg, még akkor is, ha a betegnek korábban nem voltak súlyos tünetei – állítja az egyik olyan új kutatás, amit a Reuters szemlézett, és az atv.hu szúrt ki.

A szakértők 177 egészségügyi dolgozót vizsgáltak meg, akik mindannyian átestek már a betegségen. Megfigyelték, hogy mindannyiuk szervezetében jelen voltak az úgynevezett autoantitestek, köztük olyanok is, amelyek krónikus ízületi gyulladást, valamint bőr és idegrendszeri sérülést okozhatnak.

Normál esetben nem számítanánk arra, hogy ilyen sokféle autoantitest legyen megemelkedett szinten a szervezetben, és hogy ezek még hat hónappal a gyógyulás után is magas szinten legyenek kimutathatóak – mondta Susan Cheng, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Smidt Szívintézet munkatársa.

Azt egyelőre nem tudni, hogy hat hónap után meddig marad fent a megemelkedett autoantitest-szint, illetve hogy ennek van-e köze az úgynevezett hosszan tartó Covid betegséghez.

Nyitókép: Lélegeztetett beteget lát el egy ápoló a fővárosi Szent László Kórház intenzív osztályán 2021. december 13-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Tudomány-Tech#koronavírs#covid#antitest

Címlapról ajánljuk