Tudomány-Tech

„Nézzétek, tudósok, mit csináltatok, kizártátok a karácsonyt”

rtl.hurtl.hu

2021. december 17. 11:55

Az afrikai országok ellen elrendelt beutazási tilalmak elszomorítják azt a botswanai kutatót, aki azt a laboratóriumot vezeti, ahol elsők között azonosították a koronavírus omikron variánsát.

Csalódottan nyilatkozott az amerikai NPR-nak az a botswanai kutató, akinek vezetésével november közepén azonosították a koronavírus omikron variánsát az afrikai országban. Sikhulile Moyo, a botswanai kormány és a Harvard Egyetem AIDS intézetének vezetője azt mondta: elszomorította őket, hogy az Afrika déli országaiból érkezőket beutazási tilalommal sújtották azután, hogy Botswana és a Dél-afrikai Köztársaság felhívta a világ figyelmét az új vírusvariánsra.

Az NPR azt írta: a botswanai tudósok olyan külföldiektől vett mintákban találták meg az omikron variánst, akik négy nappal azelőtt érkeztek az országba, hogy a koronavírus-tesztjük pozitív lett.

Hogyan jutalmazhatják beutazási tilalommal azokat az országokat, amelyek figyelmeztettek egy potenciálisan veszélyes kórokozóra?

– fejezte ki értetlenségét Sikhulile Moyo az interjúban.

A tudós elmondta: azzal, hogy országa tiltólistára került, repülőjáratokat töröltek, a szállítási késedelmek pedig a koronavírus elleni vakcinák szállítását is veszélyeztették. „Hullámvasúton voltunk. Egyfelől azt éreztük, hogy valamivel hozzájárultunk a világhoz, másfelől meg azt, hogy így kell jutalmazni a tudósokat és a tudományos eredményt?”

Sikhulile Moyo 

Arra a kérdésre, hogy Botswanában hogyan reagáltak a történtekre, Sikhulile Moyo azt felelte: egyesek a szemükre vetették, hogy 

ti tudósok, ti nagyszájúak, nézzétek, mit csináltatok, kizártátok a karácsonyt.

Szerinte az afrikai országokat másodrangúként kezelik: „amikor az alfa variáns az Egyesült Királyságban tombolt, egy ország sem tette őket tiltólistára”. A határellenőrzéseket, belépési feltételeket persze szigorították, de a tudós szerint meg kell érteni, hogy a vírusok nem tartják tiszteletben a határokat.

A kutató szerint döbbenetesek azok a statisztikák, amelyek a koronavírus elleni oltottság egyenlőtlenségéről árulkodnak: Guineában az emberek 6,2 százaléka, Líbiában 11 százalékuk, Ghánában 2,7 százalék, Kenyában kevesebb, mint tíz százalék van beoltva. Sikhulile Moyo szerint a vírusvariánsokkal, és azok terjedésével el lehet magyarázni, miért fontos egy átlagos amerikai polgárnak az, hogy Etiópiában vagy Guineában be vannak-e oltva az emberek. Úgy vélte: a világ összefogással legyőzheti a vírust, de ha mindenki megpróbálja elszigetelni magát, nem törődve azzal, hogy mi történik más országokban, akkor még két-három évig velünk maradhat a járvány.

Nyitókép: Koronavírus-minták vizsgálata a Pennsylvaniai Egyetemen – Fotó: Reuters / Hannah Beier

#Tudomány-Tech#Külföld#koronavírus#omikron#botswana#sikhulile moyo

Címlapról ajánljuk