Sztárbox

Kovács Kokó István: Molnár Áron meglepetés, Árpa Attila kiütéses győzelme viszont nem biztos, hogy az lenne

Szeifert-László MónikaSzeifert-László Mónika

2023. december 7. 13:07

Berki Mazsit már az elején favoritnak gondolták, de nagyon szépen felnőtt mellé Dobos Evelin, aki az utolsó fél percben fordította meg a Nyári Dia elleni meccset Kovács Kokó István szerint. A Sztárbox szakmai supervisora az rtl.hu-nak elemezte az eddig látottakat, és elmondta azt is, miért nem olyan esélytelen Árpa Attila Brasch Bence ellen, mint azt sokan gondolják, illetve miért nagyon veszélyes Molnár Áron a nagyobb boksztudással rendelkező Rácz Jenőre a Sztárbox döntőjében.

Ha a legelején meg kellett volna tippelni a döntő mezőnyét, hány versenyzőt találtál volna el?

Nem tudtuk a kezdetek kezdetén, hogy ki kivel kerül majd egy ágra, ezért nehéz lett volna megtippelni, kik döntőznek. Egy meglepetés van: Molnár Áron. Én azt gondoltam, hogy Istenes Bence-Rácz Jenő döntő lesz. Áron nekem hatalmas meglepetés volt, ő, Istenes és Rácz emelkedtek ki a középsúlyú mezőnyből. Áronnak volt könnyebb elődöntője, az Istenes-Rácz meccs pedig egy döntőnek is beillett volna. De a Molnár Áron-Rácz Jenő mérkőzés semmivel nem lesz gyengébb döntő. Nehézsúlyban várható volt Brasch Bence döntőbe kerülése, ott az volt a nagy kérdés, hogy Árpa vagy Tenya. A papírforma szerint alakult. Bár Dobos Evelin nálam a legelején nem volt a favoritok között, már az első mérkőzése után látszott, hogy az edzői nagyon jó munkát végeztek. A nulláról indult, nagyon sokat fejlődött. Berki Mazsit viszont már az elején favoritnak gondoltuk a látottak alapján, és hozzá nagyon szépen felnőtt Dobos Evelin.  


Berki Mazsit az elődöntőben már sokan esélyesnek tartották a győzelemre, szerinted Evelin milyen ellenfél lesz számára?

Azt láttuk, hogy Evelin óriási harcos, hihetetlen volt, amit Nyári Diával műveltek az elődöntőben, Evelin a negyedik menet utolsó fél percében fordította vissza a maga javára a menetet és ezzel az egész mérkőzést. 

Kovács Bencénél, a fiamnál, aki az egyik pontozóbíró, döntetlen volt a meccs, ilyenkor az a feladata a bírónak, hogy karikázza be összkép alapján a győztest, nála Nyári Dia nyert. 

Ez azt mutatta, hogy Evelin hiába kezdett nagyon jól, utána visszaesett, viszont ebből vissza tudott jönni. Óriási küzdő Evelin, ez lehet nagy hasznára lesz majd Berki Mazsi ellen, mert Mazsinak eddig viszonylag könnyebb dolga volt, nem nagyon került bajba, legalábbis nem annyira, hogy fordítania kelljen a helyzeten, mint legutóbb Evelinnek.

Mi az oka annak, hogy a női meccseken nem volt kiütés?

Az, hogy ritka a kiütés, nagy általánosságban elmondható a női ökölvívásról. Ez egy genetikai dolog, a nők nem rendelkeznek olyan fizikai erővel, amivel nagy kárt tudnának egymásban tenni. A női ökölvívásban a döntő fölény vagy akár a kiütés nem az erőkülönbség miatt, hanem a tudásbeli különbség miatt jelenik meg. Itt viszont nincs akkora különbség a versenyzők között. Ráadásul 14 unciás kesztyűt használnak és a fejvédő is egy minimális védelmet biztosít. Sok összetevőből áll össze egy KO, de a legfontosabb az, hogy óriási a differencia az ütőerőben férfi és női sportoló között.  


Mit gondolsz Tenya és Árpa Attila nehézsúlyú mérkőzéséről? Ez volt az első, ami nem kiütéssel ért véget a kategóriában.

Ez is annak volt köszönhető, hogy mind a ketten nagyon elfáradtak. Vegyük figyelembe, hogy összesen 100 év volt fent a szorítóban. A vezetőbíró nagyságrendekkel fiatalabb volt mind a két versenyzőnél. Óriási dolog, amit ők véghez vittek, hogy idáig eljutottak, hogy nyertek egy mérkőzést, és nem is akárhogy nyertek, hiszen mind a ketten hatalmas kiütéssel arattak sikert. 

Egymás ellen is óriási erőket mozgósítottak, olyan ütéseik voltak, hogy az első sorban ülve elégedetten csettintgettünk, hogy ez bizony megállná a helyét a profi ökölvívók között is. 

Az más kérdés, hogy ilyen izomzatot huzamosabb ideig mozgatni, minden egyes ütésbe belerakni az erőt és mellette még védekezni is, az garantáltan nem mehetett nyolc percen keresztül, sok szünetre volt szükségük, hogy újra és újra összecsapjanak. A közönség nagyon élvezte, ésa legvégén ők is elégedettek voltak a teljesítményükkel. Most Árpa Attila edzőjére hárul az a feladat, hogy egy hét alatt úgy rendbe hozza Attilát, hogy legalább ilyen, de inkább egy picivel jobb teljesítményt tudjon nyújtani, mert Brasch Bence ellen még ennél is több kell.  

Az Árpa Attila-Brasch Bence meccset a kommentelők eldöntöttnek vélik, mivel Bence fiatalabb és hosszabb ideje bokszol. Szerinted mi lehet ebben a helyzetben jó taktika Árpa Attilának?

Ha ezt a fajta agresszivitást és ezt az ütőerőt beviszi a szorítóba, akkor nehézsúlyban nagyságrendekkel nagyobb valószínűséggel benne van a kiütés a pakliban, mint bármelyik másik kategóriában. Ha valaki ilyen elképesztő ütőerővel rendelkezik, mint Árpa Attila, arra kell összpontosítania, hogy legalább egyszer sikeresen be tudja vinni a találatot, és akkor bármi történhet. A nehézsúlyban sok ilyen mérkőzésről tudunk, szinte minden nagy bajnok volt padlón vagy vesztett el világbajnoki címmérkőzést kiütéssel. Nem is biztos, hogy akkora meglepetés lenne, ha Árpa Attila egy kiütéssel megnyerné a Sztárboxot nehézsúlyban.  


A legnagyobb várakozás talán Rácz Jenő és Molnár Áron mérkőzését előzi meg, Áron azt nyilatkozta, hogy hasonlóan „baltafejűek” mindketten, jól bírják az ütéseket és egyikükkel sem kell finomkodni. Milyen bokszolónak látod Áront és milyennek Jenőt?

Egészen biztosan Jenő a technikásabb, ő már gyerekkorában találkozott ezzel a mozgáskultúrával, és ugyan nagyon sokat kihagyott, ezt szépen felfrissítették az érdi bokszklubban. Nagyon egyben van most Jenő, az önbizalma is. Az első mérkőzése Kabát Petivel vagy az Istenes Bence elleni meccs körüli hercehurca megviselhette volna, de ebből szerintem inkább erőt merített. 

Azt látom, hogy a többiekre nagyobb hatással volt, ami történt, mint rá. Úgy érzem, élvezi a show-nak ezt a részét. 

Jenő technikásabb, viszont erőben az az érzésem, hogy Molnár Áron jobb, agresszivitásban és akaratban is erősebb. Igaz, Rácz Jenőnek ez utóbbiban eddig nem is igazán kellett bizonyítania. Az első meccsét gyorsan megnyerte Kabát Peti ellen egy gyönyörű, kipattant ütéssel, a második Istenes Bence ellen inkább az idegek harcáról szólt. Nagy szakmai feladat lesz számára megoldani Molnár Áron rohamait. A nagyobb tudást Jenő birtokolja, de ne feledjük el, hogy Áron az első és a második meccsen is megmutatta: kőből van. Az edzőitől érkezett visszajelzések alapján ő nyerni akar, diadalra készül, és ezt a hitet Rácz Jenőnek össze kell törnie. Amíg ez a hit él, addig egy nagyon veszélyes ellenfél Molnár Áron.  

Eddig melyik meccset élvezted a legjobban?

Mindegyiket élveztem. Láttam a versenyzőket, hogy honnan hová jutottak el, és a legtöbb mérkőzést egyfajta csodálattal néztem. Másfelől pedig főleg a nehézsúlynál olyan szinten átjárt az izgalom, hogy úgy éreztem magam, mint egy rendes nagy profi bokszgálán. Nekem a munkakörömből adódóan hetente akár több alkalommal is közvetlenül a szorító mellett kell ülnöm, és nagyon sokszor mondtam azt Horti Gábornak és a műsorvezetőknek, hogy 

gyerekek, ez olyan, mint Las Vegas. 

Vagy mint az O2 Aréna Londonban, hogy csak egy boksztemplomot említsek. Mert a hangulata, a bevonulások, a show-k és nem egy esetben még maga a produkció is komoly profi mérkőzések hangulatát idézi.  

Kovács Kokó István: Amíg a győzelembe vetett hite él, addig nagyon veszélyes ellenfél Molnár Áron
Horti Gábor és Kovács Kokó István


Mi volt eddig a Sztárbox legnagyobb tanulsága számodra?

Erről a 24 részvevőt kellene megkérdezni, hogy nekik mekkorát változott az elképzelésük erről a gyönyörű sportágról. Nekem az egyik legnagyobb tanulság az, hogy az emberek továbbra is vevők az ökölvívásra, és nemcsak azért, mert sztárok űzik, hanem mert újra felszínre tudtuk hozni azt az elképesztő izgalmat és feszültséget, ami miatt a nétők vonzódnak ehhez a sporthoz. Nem tudom összehasonlítani a kétezres évek Bokszklub-mániájával, mert akkor annak aktív résztvevője voltam sportolóként, de mindenhol azt hallom, hogy most a családok ugyanúgy készülnek a vasárnap estére, mint ahogy annak idején tették ezt szombat esténként Kokó, Erdei vagy Balzsay mérkőzései előtt. Csak most nem profi ökölvívók, hanem az amatőr celebek összecsapásait várják ugyanolyan lelkesedéssel és örömmel. A nézettség, a jegyértékesítés és a helyszíni hangulat is azt mutatja, hogy nagy igény és vonzalom van a magyar emberekben az ökölvívás iránt. 

Hozzászólna?

 

#Sztárbox#rtl#rácz jenő#kovács istván#kokó#brasch bence#árpa attila#pintér tenya#molnár áron#dobos evelin#Berki Mazsi#ma#boksz#interjú

Címlapról ajánljuk