Sztárbox

Árpa Attila: Hirtelen Magyarország lett a 10 millió bokszszakértő országa

Szeifert-László MónikaSzeifert-László Mónika

2023. december 1. 13:20

Árpa Attila hamar véget vetett az első negyeddöntős mérkőzésének, amikor másfél perc után kiütötte Nagy Ervint. Mindezek ellenére úgy érzi, semmit nem mutatott meg abból, amit a bokszról tanult, inkább olyan volt, mintha belökték volna egy kocsmába, hogy verje meg azt az embert. Az rtl.hu-nak beszélt arról is, maradt-e sérelem Nagy Ervinben a KO után, hogyan befolyásolta Az Árulók forgatása a felkészülését, milyen keresetlen szavakkal szokta ösztönözni az edzője az ellenfelek elemzése helyett, és milyen esélyekkel lépne ringbe a döntőben Brasch Bence ellen, amennyiben vasárnap sikerül legyőznie Pintér Tenyát. Árpa Attila szerint a Sztárboxban az eredménytől függetlenül csak azok a versenyzők vallottak kudarcot, akik borzalmasan rosszul kommunikáltak a műsor alatt.

Az első, negyeddöntős mérkőzésed rövid ideig tartott, másfél perc után kiütötted Nagy Ervint. Egy interjúban később elmondtad, hogy mégsem dicséretet kaptál az edződtől, hanem kritikát. Miért?  

Dicséretet nem kaptam, ez így van. Amit 6-7 hónapon keresztül tanított nekem, abból sok mindent nem alkalmaztam, nagyjából úgy bokszoltam, mintha soha nem tanultam volna. Inkább olyan volt, mintha egy kocsmába belöktek volna, hogy „Tessék, verd meg ezt az embert!” Az izgalom meg az újdonság ereje ezt váltotta ki belőlem, de nem csak belőlem. Ezért van az, hogy a második meccsek lényegesen színvonalasabbak, ezt már most is láthattuk.


Ervinnel beszéltél a meccs után? Láthatóan felkavarta a végeredmény.

Igazából csak annyit kérdeztem tőle, hogy van-e bármilyen sérelem benne, mert amikor ez a műsor indult, hirtelen Magyarország lett a 10 millió bokszszakértő országa, és voltak, akik azt mondták, hogy az utolsó ütést már nem kellett volna bevinnem. Ez marhaság! Szabályszerű volt minden, ott állt egy bíró. Ha ő azt mondja, hogy hagyjam abba, akkor abbahagyom, ez minden sportban így van. 

Szóval megkérdeztem Ervint, van-e benne bármilyen sérelem, de nem volt – és igazából ennyi. Túl is léptünk ezen. Nem a feje vagy az arca vagy az ajka sérült, talán a büszkesége, de ez teljesen érthető. Ő is rengeteget készült, ő is képvisel valamit, amit nem szoktak a vereséggel egy lapon említeni. Pedig ez nem kudarc. 

Ha fordítva történik meg, én nem kudarcként éltem volna meg, hanem hogy ennek így kellett lennie. Önmagában azért a néhány pillanatért, amikor az ember bevonul, már érdemes volt ennyi munkát beletenni. Persze így, hogy az ember továbbjut, még édesebb. Itt csak azok a versenyzők vallottak kudarcot, akik borzalmasan rosszul kommunikáltak a műsor alatt és veszítettek a népszerűségükből, de ennek semmi köze ahhoz, ami a ringben történt.

A negyeddöntő előtt volt egy elég komoly bokasérülésed, most milyen fizikai állapotban vagy?

Az Árulók – Gyilkosság a kastélyban című műsor forgatási időpontja már le volt szervezve, mielőtt tudtuk volna, mikor lesznek a Sztárbox-mérkőzések. Így elég szerencsétlenül jött ki, hogy a mérkőzés előtti három hétből kettőt el is veszítettem a felkészülés szempontjából, pusztán Az Árulók forgatásával. Naivan azt gondoltuk, hogy mellette lesz időm edzeni ott a helyszín közelében, le is szervezte nekem az RTL. És akkor történt az, hogy az Árulók forgatása előtti napon, Budapesten az edzésemen rám esett az egyik edzőtársam és tönkrement a bokám: repedés és részleges szalagszakadás lett a vége. Az Árulókban lehet is látni, hogy bicegek, az már a bokasérülésem miatt volt. Az orvosok azt mondták, hogy pihentetni kell, de erre esélyem sem volt. 

Sokszor az Árulókban állok vagy sétálok, és amikor egy fotelben ülök, akkor azt azért hozták oda nekem, mert fájt a lábam és nem tudtam ráállni. 

Mázli volt, hogy a mérkőzés előtti héten kezdett rendbe jönni és a meccs előtt két nappal levehettem a rögzítőt is. Most épp csak egy kis megfázáson vagyok túl, mert forgatok egy történelmi sorozatot, amiben lóháton, mínusz fokokban kellett dolgoznom. Megfáztam, de ez nem vészes, semmilyen sérülésem nincsen.

Árpa Attila sztárbox pintér tenya nagy ervin brasch bence elődöntő előtt

Hogy érezted magad abban a szerepben, amit az Árulókban alakítasz?  

Megnéztük az alkotókkal a külföldi verziókat és eldöntöttük, hogy egyik karaktert sem szeretnénk lemásolni, úgyhogy kreáltunk egy sajátot. Nekem ez egy jutalomjáték. Onnantól kezdve, hogy már rám bízták a szövegeket is, belerakhattam saját poénokat, megjegyzéseket, onnan már igazán jól éreztem magam a bőrömben, és szerintem érezni is lehetett, hogy ezek nem betanult szövegek. Kicsit szerep is meg nem is, néha önmagamat tudom adni, néha kicsit a kastély fura urát. Ez az első évad, ami mindig sok tanulópénzzel is jár. Ha lesz következő évad, azt már tökéletesre tudjuk fejleszteni a készítőkkel.  

Szerinted Nagy Ervinhez képest Pintér Tenya milyen ellenfél lesz?  

Nem tudom igazából megmondani, mert az első meccse mindenkinek teljesen más, mindent elfelejt, amit tanult. Ezt láttam Ervinen is, Tenyán is. Mindenkin azt láttam, hogy jobban tud bokszolni, mint amit az első mérkőzésen mutat. 

Biztosan Tenya is jobban tud bokszolni, mint az első meccsén, ami – valljuk be őszintén – leginkább egy csapkodás volt, de én sem vagyok kivétel, én is nagyjából ezt csináltam. 

A kérdés az, hogy a második mérkőzésre tényleg mindketten kicsit higgadtabban tudunk nekiállni a dolognak, és akkor tényleg bokszmérkőzést, vagy nyomokban bokszmérkőzésre hasonlító eseményt fognak látni a nézők. Ha nem, akkor cséphadarás lesz. Akkor vagy így, vagy úgy, de nagyon gyorsan véget fog érni a mérkőzés valakinek.


Elemeztétek az edződdel Tenya első meccsét?

Az én edzőm nem az az elemző fajta. Biztos vannak olyan edzők, akik leülnek, végignézik, visszapörgetik, lassítva mutatják, az én edzőm ehelyett a következő mondatot szokta használni: „Meg kell őket b*szni és kész!”

Ha te nyered meg az elődöntős mérkőzést, akkor Brasch Bencével mész a döntőbe. Egy interjúban azt mondtad, mint kolléga neki szurkolsz, de mint a Sztárbox versenyzője nem, mert nem szívesen kerülnél vele szembe a ringben. Mit gondolsz most erről? 

Még korai erről beszélni, mert most Tenyára koncentrálok. Bence 20 évvel fiatalabb nálam és 7 éve bokszol, én 7 hónapja. Ez nem magyarázat arra, hogy miért nem fogok nyerni, hanem csak azt mutatja, hogy én vagyok ebben a párosításban az esélytelenebb. Ebben az esetben viszont azért nagyon jó, mert ha megnézünk egy bokszfilmet, az mindig arról szól, hogy az esélytelen egyszer csak győzedelmeskedik. Úgyhogy majd ha a Bencével ringbe lépünk, ki fog derülni, hogy a csúf valóság győz-e vagy egy hollywoodi filmet látnak majd a nézők.    

#Sztárbox#rtl#nagy ervin#árpa attila#árulók#pintér tibor#pintér tenya#brasch bence#ma#boksz#interjú

Címlapról ajánljuk