Sztárbox

Istenes Bence: Az, hogy Rácz Jenő mennyire kemény, a mi meccsünkön fog kiderülni

Szeifert-László MónikaSzeifert-László Mónika

2023. november 23. 13:09

Vasárnap este Istenes Bence kihívásából valóság lesz: Rácz Jenő ellen száll ringbe az elődöntőben. A mérkőzést hosszú ideje húzódó üzengetés előzi meg, amit Istenes Bence szerint Rácz Jenő kezdett el, ő csak beleállt a nyilvánosság előtt. Úgy véli, ellenfele egy szerencsétlen KO-nak köszönheti a győzelmét, amibe Kabát Peti már legyengülve futott bele. Istenes Bence és Rácz Jenő összecsapását egy egész ország várja, és bár a két résztvevő között egyre feszültebb a viszony, Istenes sokkal erősebbnek érzi magát mentálisan, mint az első meccse előtt.

A Sztárbox kezdete óta kóstolgatod Rácz Jenőt, a Schobert Norbi elleni győzelmed után kihívtad. Látva a Kabát Péter elleni meccsét, még mindig úgy gondolod, hogy jó ötlet volt?

Nagyon fontos tisztázni, hogy nem én kezdtem ezt az üzengetést. Ahogy azt már többször elmondtam, számos helyről visszajutott hozzám, hogy Jenő szívesen látna a ringben ellenfeleként. Én ezt kihívásnak vettem, amit nyilvánosan el is fogadtam. 


Mi a véleményed Rácz Jenő és Kabát Peti meccséről?

Az történt, amire számítottunk. Jenő előnyét, hogy ennyi éven át bokszolt, 5 hónap alatt nem lehet behozni. Petinek ennyi ideje volt felkészülni. Azt is láttam, hogy a meccsen semmiféle barátságról nem volt szó, de ennek így is kell lennie egy bokszringben. Nyilván tudták, hogy összekerülhetnek, és erre a pár menetre félre kell tenni a barátságot. Semmiféle meglepetés nem ért ezen a meccsen.

Elemzitek az edződdel ezt a mérkőzést, hogy még felkészültebb legyél az elődöntőre?

Természetesen, minden ellenfelet elemzünk, bár erre most sok idő nincs. Az emberek óriás KO-nak mondják, amivel Jenő nyert, de szerintem ez egy szerencsétlen KO volt. Aki ért egy kicsit a bokszhoz, tudja, hogy ez nem volt akkora kiütés. Nem a Jenő miatt történt így, a Peti előtte kapott egy nagyobbat, rászámoltak – 

ez egy idegi KO volt, az idegrendszere ott feladta a szolgálatot, és konkrétan belefutott ebbe az ütésbe.


Bárki belép a ringbe, óriási nyomást érez, aki bemegy oda, az tudja csak, hogy az idegrendszered olyan nyomásnak van kitéve, amit nagyon kevesen bírnak, és Kabát idegrendszere valószínűleg eddig bírta. Az, hogy a Jenő mennyire kemény, a mi meccsünkön fog kiderülni, amikor összecsapunk. Szerencsétlen volt az egész, félelmetesnek nézett ki, minden rosszul jött össze. Ez olyan volt, mint egy frontális ütközés, amikor a két erő egymásra hat, megduplázódik, a Peti szaladt bele kiemelt állal, Jenő pedig pont akkor lépett és ütött egyet. A szervezet ilyenkor reagál, ez egy védekező mechanizmus, azért kapcsol le egy pillanatra.

Rácz Jenővel készült interjúnkat ide kattintva lehet elolvasni. Beszélt a Kabát elleni KO-ról, ami mindkettőjük számára nagy trauma volt, és az Istenes Bencével való üzengetésekről is. 

Reagált valamit Jenő a kihívásodra?

Arra nem reagált semmit, de Sebestyén Balázséknak azt mondta, hogy a mi meccsünk nemzeti ügy. Ezzel egyébként egyetértek. Én életemben nem kaptam annyi üzenetet, mint ezzel a meccsel kapcsolatban, rengetegen szurkolnak nekem. Erőt ad ez a sok szeretet. 

Ezek közül néhányat közzé is tettél, és becsúszott közéjük néhány nagyon alpári stílusú is. Ezt Jenő igencsak zokon vette, kemény kritikát kaptál tőle, míg végül bocsánatot kértél.

Figyelmetlen voltam, a kirekesztésnek sem a sportban, sem a médiában nincsen helye. Tőlem ez teljesen távol áll, eddig sem volt soha ilyen megnyilvánulásom és ezután sem lesz soha. Ez a komment, amit kitettem, figyelmetlenségből történt, de azonnal le is vettem és kicseréltem szofisztikált kommentekre, emiatt azonnal elnézést kértem nyilvánosan és Jenőnek privát üzenetet is küldtem ezzel kapcsolatban. Megírtam, hogy sajnálom és elnézést kérek tőle, ez csak egy figyelmetlenség volt.

Visszaírt neked?

Nem, nem válaszolt.

Indulatosabb meccsre számítasz Rácz Jenővel, mint amilyen Schobert Norbival volt?

Én Norbit nagyon komoly ellenfélnek gondoltam már a meccsünk előtt és utána is. Most, hogy láttam már mindenkit bunyózni, azt gondolom, hogy Norbi sok mindenkin végiggázolt volna. Úgyhogy nem gondolom, hogy Jenővel keményebb lesz, máshogy lesz kemény. A Norbinak más kvalitásai vannak, ami Jenőnek nincs, és fordítva. Jenő másban jó, mint a Norbi volt. Szerintem az indulatokat nem szabad bevinni a ringbe, ott higgadtnak kell maradni. Sokan azt gondolják, ha bemegy két ember a szorítóba, akkor össze-vissza verik egymást, de így nem lehet, itt taktika van, okosan kell csinálni, alkalmazkodni kell az ellenfélhez, és el kell érni, hogy a te zenéd szóljon a ringben, és a te ritmusodban bokszoljatok. 

Jó, ha van indulat benned, ha van miből táplálkoznod és erőt merítened, de a ringben higgadtságra van szükség. A Norbinál is nyugodt tudtam maradni, és a Jenőnél is így szeretném.


Kokó szerint a mérkőzésed Norbival egy profi bokszgálán is megállta volna a helyét. Mit gondolsz erről?

A Norbi–Bence-meccs szerintem simán lehetett volna egy döntős mérkőzés. Ha mi később találkozunk a Norbival, amikor mindkettőnknek van már két meccsnyi rutinja és több ideje felkészülni, akkor ez sokkal keményebb mérkőzés lett volna, és elfért volna a döntőben.

Változtattál valamit a felkészüléseden az első meccs óta?

Egy nap szünetet kaptam a meccs után, és onnantól kezdve folytattuk ugyanazt a tempót, amit eddig: duplákat edzettünk, amíg lehetett, mert már csak 3 hét volt a két mérkőzés között. Ilyenkor már a regenerálódásra, visszagyorsításra, pihenésre is figyelni kell. Arra van most szükség, hogy egy kipihent, koncentrálni tudó, egészséges versenyző álljon ott a ringben. Ami különbözik a két felkészülési időszakban, hogy máshogy készültünk a Norbira, és máshogy készülünk a Jenőre. Alapvetően magamra koncentrálok, a saját erősségeimen dolgozom, és azt próbálom meg kimaxolni, de emellett az ellenfélre is figyelni kell: Jenő adottságait figyelembe véve dolgoztuk ki az edzőmmel a taktikát. Kabát Peti ellen biztosan máshogy bokszolt, mint ahogy ellenem fog, mert mást hozunk ki egymásból. Nincs két egyforma mérkőzés.

Mentálisan erősnek érzed magad?

Nagyon, sokkal erősebbnek érzem magam, mint Norbi ellen.

Mire kell majd figyelned a Jenőnél a mérkőzés alatt?

Magamra elsősorban. Most teljesen stabil vagyok, és még sokkal fókuszáltabb leszek Jenő ellen, mert ő a felkészültsége miatt egy sokkal technikásabb versenyző. Azt nem fogom elmondani, hogy szerintem mi a gyengesége, és mi a taktikánk, de azt érzem most, hogy eggyel nagyobb a tét, mint a Norbinál volt, bár őt ugyanolyan kemény ellenfélnek tartom, mint Jenőt, csak más miatt. Jenőnek és nekem már van egy megnyert mérkőzésünk, és eggyel közelebb kerültünk a döntőhöz. Jobban egyben vagyok most, még koncentráltabbnak érzem magam, mint az első meccsnél.

Adél nagyon aggódott érted az első mérkőzés előtt, most mennyire fél attól, hogy bajod esik?

Adél is eggyel nyugodtabb most, hogy már túl vagyok az első meccsen. Ő ott volt velem ebben a közel egy évben, minden mélységemet és magasságomat megélte. Bízik bennem száz százalékosan.

A Sztárbox első elődöntőjében Brasch Bence és Szegedi Fecsó, Berki Mazsi és Janicsák Veca, valamint Istenes Bence és Rácz Jenő mérkőzik meg egymással vasárnap 19 órától az RTL-en!

#Sztárbox#rtl#istenes bence#elődöntő#rácz jenő#kommentháború#boksz#ma

Címlapról ajánljuk