Sport

Az algériai nőknek dedikálta olimpiai aranyérmét Imane Helif

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 13. 15:32

A női ökölívók 66 kilogrammos súlycsoportjában aranyérmet nyert Helifet és a vele együtt hazaérkező érmes honfitársait hősként fogadták az algíri repülőtéren.

A párizsi olimpia egyik legnagyobb felzúdulást kiváltó ügye két női ökölvívó szereplése volt: az algériai Imane Helifet és a tajvani Lin Jü-tinget is azzal támadták, hogy túl magas a tesztoszteronszintjük, és egyes források szerint a férfiakra jellemző Y kromoszómájuk is van. 

A két sportoló három évvel ezelőtt, a tokiói játékokon is szerepelt, akkor még senki sem foglalkozott ezzel, nem bírálták őket, hogy a nők között versenyeznek. 

Párizsban mindketten megnyerték súlycsoportjuk küzdelmeit, Helif a 66, Lin az 57 kilogrammosok között. Előbbi a négy közé jutásért Hámori Lucát győzte le, hazánkban a felháborodás sokak részéről akkor vált hangosabbá, amikor kiderült a negyeddöntő párosítása.

Az ötkarikás játékok után mindkét sportolót hősként ünneplik saját hazájukban. Lin győzelméért több mint 200 millió forintnak megfelelő egyszeri jutalmat, valamint élete végéig havi másfélmillió forintnyiéletjáradékot kap, és bizonyára Heliffel sem lesz szűkmarkú Algéria.

A fogadtatása mindenesetre ünnepi volt, az algériai főváros repülőterén rajongók tömege skandálta, hogy „Tahia Imane”, azaz „éljen soká Imane”. Az őt ért kritikákra reagálva elmondta:

A válaszomat minden mérkőzés végén az eredményjelzőn lehetett látni. A célom az volt, hogy megmutassam, milyen erő és teljesítmény lakozik bennünk, nőkben, és különösképpen az algériai nőkben.
 

 

„Az algériai nők példát mutatnak a világ minden nőjének” – mondta Helif. „Istennek legyen hála, hogy megmenthettük Algéria becsületét, és az ország zászlója loboghatott Párizsban. Ez a legfontosabb.”

Algériában így ünnepelték Helif olimpiai aranyérmét:


A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség, az IBA a tavalyi világbajnokságról a két sportolót – a nemi tesztek eredményeire hivatkozva – kizárta. Érdekesség, hogy a 2021-re halasztott tokiói játékokon az ökölvívó tornát még az (azóta ettől a jogtól ideiglenesen megfosztott) IBA szervezte, a szervezet akkor nem gördített akadályt az olimpiai indulásuk elé.

Az IBA elnöke az orosz, Putyin-közeli oligarcha, Umar Kremlev, aki a szervezet augusztus 6-i sajtótájékoztatóján elmondta, a párizsi játékok megnyitója a világon minden keresztény és muszlim számára minősíthetetlen volt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot vezető Thomas Bachot pedig korruptnak nevezte. Beszélt Helifék ügyéről is, elmondása szerint először 2022 májusában találtak „következetlenségeket” egy isztambuli laborban vizsgált mintában. Nyolc hónapra rá, már a világbajnokság helyszínén, Új-Delhiben tesztelték a két ökölvívót, ennek eredménye lett a kizárás.

Algéria a párizsi olimpián három érmet szerzett, Halif és a tornásznő Kaylia Nemour győzni tudott, míg Djamel Sedjati a férfi 800 méteres síkfutásban lett harmadik.

Nyitókép: Hamza Zait/Anadolu via Getty Images

#Sport#Imane Helif#ökölvívás#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk