Sport

Imane Helif: Nő vagyok és nő is maradok

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 4. 10:06

Miután legyőzte Hámori Lucát ökölvívásban, az algériai bokszoló elmondta: azt reméli, hogy jó példával szolgál a következő generációknak.

„El akarom mondani, hogy nő vagyok és nő is maradok. (…) Az olimpián nincsenek könnyű ellenfelek, remélhetőleg készen állok a következő mérkőzésre. És azt is remélem, hogy jó példával szolgálok a következő generációnak” – ezt nyilatkozta az újságíróknak Imane Helif győzelme után a párizsi olimpián.

Mint arról beszámoltunk, rég volt ekkora felhajtás női ökölvívó-mérkőzés körül olimpián: mások mellett Elon Musk és a Harry Potter könyvek szerzője, J. K. Rowling is nemtetszésének adott hangot, amiért az algériai interszexuális bokszolót, Imane Helifet engedték elindulni az ötkarikás játékokon a női mezőnyben. 

A botrány pedig épp az előtt tetőzött, hogy a magyar Hámori Luca a legjobb négy közé jutásért összekerült volna Heliffel. Hámori végül nem bírt ellenfelével, az algériai ökölvívó szombaton egyhangú pontozással nyert. A hvg.hu beszámolója szerint Helif eleinte nem akart szóba állni a több száz újságíróval, akik kérdezi akarták, de később nyilatkozott.  

Ez az első olimpiai érem, amit egy algériai nő nyert. Nagyon boldog vagyok. Szeretnék köszönetet mondani az egész világnak. Én domináltam! Ezt a győzelmet Algéria népének ajánlom

– mondta Helif. A bokszoló ezután megköszönte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy támogatták ebben a helyzetben.

Nyitókép: Peter Cziborra / Reuters

 

#Sport#Imane Helif#hámori luca#ökölvívás#párizsi olimpia#interszex#algéria

Címlapról ajánljuk