Sport

Imane Helif feljelentette az internetes zaklatókat

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 14. 15:49

J. K. Rowling, Elon Musk és Donald Trump is érintett.

Internetes zaklatás miatt feljelentést tett Imane Helif olimpiai bajnok algériai ökölvívó – írja a Guardian.

Helif ügyvédje, Nabil Boudi szerdán jelentette be, hogy a párizsi ügyészséghez fordultak a 25 éves sportolót érő rasszista és szexista zaklatás ellen. A feljelentést az X (korábban Twitter) nevű közösségi platform ellen tették meg, de a francia törvények alapján azok ellen is nyomozhatnak, akik álnéven írtak gyűlölködő üzeneteket.

Nabil Boudi közölte, hogy ismert személyek, köztük a Harry Potter-könyvek transzfóbiájáról ismert szerzőjét, J. K. Rowling, valamint Elon Musk neve is szerepel a feljelentésben, és Donald Trumpra is kiterjedhet a vizsgálat.

Helifet tavaly a Nemzetközi Bokszszövetség a nemi vizsgálatok eredményére hivatkozva nem engedte indulni a nők között a világbajnokságon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban vitatta ezt az eredményt, és nőként ismerte el a sportolót, aki nőnek is született, és soha nem vallotta magát transzneműnek vagy interszexuálisnak.

Ehhez képest J. K. Rowling, Elon Musk és Donald Trump is olyan bejegyzéseket tett közzé Helif indulása kapcsán, amelyben arra utaltak, hogy szerintük a bokszoló férfi. Rowling ráadásul drámai hangvételű bejegyzésekben azzal vádolta Helifet, hogy „férfiként” élvezetét leli abban, hogy „erőszakot” követ el női ellenfelei ellen.

Helif edzője, Pedro Diaz azt mondta, hogy a bokszolót és környezetét lesújtotta az olimpia alatt tapasztalt zaklatás. Diaz, aki Helif előtt 21 másik olimpiai bajnokot edzett, kijelentette: „ennyire gusztustalan dolgot még nem láttam életemben”.

Nyitókép: Maja Hitij/Getty Images

#Sport#Imane Helif#zaklatás#feljelentés#olimpia#j. k. rowling#elon musk#donald trump

Címlapról ajánljuk