Sport

Késely Ajna és más emlékezetes magyar úszónyilatkozatok

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. július 28. 10:26

Késely Ajna nem jutott döntőbe 400 méter gyorson a párizsi olimpia medencés úszóversenyeinek szombati nyitónapján. Utána pedig valami olyasmit nyilatkozott az M4 Sportnak, amit valószínűleg még emlegetni fognak egy ideig. És nem ő az egyetlen úszónk, aki valamelyik versenye után emlékezeteset nyilatkozott. Jöjjön egy kis összeállítás!

Késely Ajna nyilatkozata

„Ez a harmadik olimpiám, nagyon sok minden kavarog bennem. A pszichológusommal azon dolgoztunk, hogy a tizenkét éves gyerekkori álmomat, ami az olimpiai aranyérem, azt próbáljam meg végre elengedni és csak arra fókuszáljak, amire az én testem és lelkem képes. 

El kellett fogadjam, hogy nem én leszek a világmegváltó úszó, Ledecky vagy Titmus. 
Hanem azokat tudom inspirálni, akik szeretnek úszni, és ne azért hagyják abba, mert nem érik el a tízéves kori álmukat, amit akár a szülők vagy edzők eléjük nyomtak.

Kenderesi Tamás és a sajtburesz

A mosolygós úszót valósággal „zabálták” a szurkolók azért a laza nyilatkozatáért, amit a 2016-os riói olimpián elért bronzérme után adott az M4 Sportnak:

Az utolsó öt méter már nagyon csípett, azt hiszem, a szívem vitt be. Elfáradtam, rám férne pár sajtburesz.

Azóta sajnos inkább a botrányaival került a fősodorba Kenderesi, volt itt szexuáliszaklatás-vád, illetve doppingvád is.

A furcsán viselkedő Szilágyi Liliána

Három hónappal ezelőtt abba akartam hagyni az úszást. Ami azóta történt velem, az sokkal többet ér, mintha megnyertem volna bármilyen világversenyt.


Ezt mondta Szilágyi Liliána 2016-ban (ezúttal a Magyar Úszószövetség YouTube-csatornájára készült az interjú, a kérdező pedig a Nemzetközi Úszószövetségnek is több világversenyen dolgozó riporter, Kadarkai Endre volt, aki az RTL sorozatában, a Keresztanyuban is feltűnt kérdezőként), miután ezüstérmet nyert 200 pillangón az Európa-bajnokságon.

Szilágyi végig furcsán, természetellenesen viselkedett az ún. flashinterjú során, és csak jóval később derült ki, miért. Először D. Tóth Krisztának, majd többek között a Fókusznak is részletesen beszámolt arról, hogyan zaklatta saját édesapja, az úszóedző Szilágyi Zoltán.

Még egy idézet az interjúból:

Ahogy készültem erre az Európa-bajnokságra, az nem felkészülés volt, hanem helyzetmegoldás, és nem versenysportba való. Egy elég komoly, felnőttes viselkedést kellett tanúsítsak, ami nem volt könnyű. Nem úszás volt, hanem a kőkemény életbe csöppentem bele.


Szilágyi D. Tóth Krisztinának arról beszélt, hogy ezelőtt az Európa-bajnokság előtt az apja brutálisan bántalmazta és fojtogatta őt…

Risztov Éva összeomlása

„Attré – aki tönkretette Risztov Évát” – hivatkozott magára nem kevés keserűséggel Simon Andrea, aki a 2004-es athéni olimpia idején a Magyar Televíziónál dolgozott, és helyszíni interjúkat készített. 

Ebből is kiderül, mennyi támadást kaphatott utólag egy rossz hangulatú beszélgetése miatt.

Az olimpián Risztov Éva, a Bp. Spartacus úszója 400 m vegyesen 4. lett, 400 gyorson kiesett, 200 pillangón a 8. helyen ért célba, a 800 méteres gyorson való szereplést pedig nem vállalta. Ebbe ékelődött bele egy tévéinterjú, amit Simon Andrea készített vele.

Nem sokkal a történtek után mindketten nyilatkoztak a Délvilág című lapnak, ezeket idézzük most fel.

„A 200 pillangó döntőjének a napján, szerdán interjúra hívtak a televízióba. Nem akartam menni, de a riporter győzködött, azzal érvelt, hogy ez mindkét adón lemegy, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság és az úszószövetség is elvárja tőlem, sőt szinte kötelez rá” – így Risztov Éva. 

„Egyedül voltam a faluban, mit tehettem, rábólintottam, vagyis inkább nem mondhattam nemet... Utólag kiderült, hogy a hivatkozások közül az utóbbi kettő nem volt igaz, csak arra kellett, hogy kötélnek álljak. Rossz, kimerítő volt, végig úgy éreztem, megpróbálnak az edzőm, Turi György ellen hangolni. 

Nagyon kikészültem, lelkileg teljesen összetörtem... Utána jött hozzám a pszichológus, ott talált az ágyon zokogva. 

Már akkor is elsírtam magam, ha valaki azt kérdezte: hogy vagy, mi a baj? Legszívesebben azonnal repülőre ültem volna és irány haza! De még várt rám a 200 pille döntő és elméletileg a 800 méter gyors.”

Simon Andrea reagálási lehetőséget kért, és kapott a laptól.

„Az Éva által elmondottak tárgyi tévedéseket és meg nem történt részleteket tartalmaznak az interjú megszületésének körülményeivel kapcsolatban. Legelőször is nem igaz, hogy kierőszakoltam volna az interjút. Évát a szállásán kerestem meg, és megkérdeztem tőle, átjönne-e a stúdiónkba nyilatkozni. Ő visszakérdezett, hogy muszáj-e, mire azt feleltem, természetesen nem, de azt gondolom, hogy a 400 vegyesen elért 4. helyen nincs mit szégyellni, és egyébként is, többször készítettem már vele interjút, és egyetlen alkalommal sem piszkáltam. 

Éva kötélnek állt, és miközben együtt bandukoltunk, elmondta, hogy maga alatt van, csalódott, és legszívesebben túl lenne már az egész olimpián. Ennyi történt. Nem hivatkoztam sem a MOB-ra, sem az úszószövetségre, mint ahogy azt sem állítottam, hogy a beszélgetést leadja az MTV és az m2 is. 

Ami pedig a beszélgetésünk tartalmát illeti: két nappal korábban a Nemzeti Sport Risztov: Belefásultam címmel közölt riportot az úszónővel. Éva lelkiállapota tehát nem lehetett titok a közönség előtt, a televíziós interjú is csak erről számolt be a nézőknek. Cáfolnom kell Éva azon állítását is, hogy össze akartam volna ugrasztani őt edzőjével, Turi Györggyel. 

Az interjú ezen részében csak arra kérdeztem rá, amit épp Turi mondott el egy nappal korábban az Amiről nem beszélünk című műsorunkban. Arra tudniillik, hogy az elmúlt időszakban többet foglalkozott Cseh Lászlóval, mint vele. Érdekelt, vajon Éva is így érzi, így gondolja-e? 

Az interjú – a műfajából adódóan – mást, mint a valóságot nem is tudott volna megmutatni. Ítéletet Éva szerepléséről nem alkottam, nem is alkothattam. 

Talán megtehettem volna, hogy ezeket a kérdéseket – a valódi kérdéseket nem teszem fel. De úgy vélem, az újságírónak nem ez a dolga, és nem a tükör a hibás azért a képért, amelyet mutat. És örülök annak, hogy Éva – a lapjukban megjelent írás tanúsága szerint – lassan összeszedi magát. 

Remélem, hamarosan újra a régi, mosolygós, önbizalommal teli Risztov Évának szurkolhatunk.”

Risztov később kipróbálta magát a Komlósi Oktatási Stúdió nevű riporteriskolában (érdekesség, hogy az alapító, Komlósi Gábor maga is ott volt az ominózus athéni olimpián, főszerkesztő-helyettesként segítette a sportosztályt vezető Vitray Tamás munkáját), manapság pedig már ő is sportriporter. Sőt, nemrég a közmédia új rádióját, a Nemzeti Sportrádiót Risztov indította útjára műsorvezetőként.

És nem utolsósorban: 2012-ben hosszútávúszásban megszerezte a nagyon vágyott olimpiai bajnoki aranyat.

Nyitókép: Jean Catuffe/Getty Images

#Sport#úszás#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk