Sport

Több sportoló is kórházba került a Szajna miatt

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 6. 11:33

A Szajna vízminősége eddig is komoly gondot jelentett a párizsi olimpián, de most újabb szintlépésről beszélhetünk.

Több sportolót is kórházba kellett szállítani, miután részt vett a triatlonversenyen (amelynek úszórészét a Szajnában tartják), a belga egység emiatt vissza is lépett a hétfői csapatversenytől – számol be róla a Nemzeti Sport Online.

A Szajnába rengeteg szennyvíz folyik a francia fővárosból, ezért 1923-ban meg is tiltották a fürdést az egészségügyi kockázatokra hivatkozva. A párizsi olimpia szervezői azonban másfél milliárd eurót elköltve megpróbálták kitisztítani a folyó vizét, hogy a triatlonisták és a nyílt vízi úszók ebben versenyezhessenek..

Ám mivel a vastagbélgyulladást okozó E. Coli baktérium szintje a megengedettnél magasabb volt az olimpia első napjaiban, a triatlonosok edzéseit törölni kellett, a férfiak versenyét pedig egy nappal elhalasztották.

Végül megrendezték, s többen rosszul is lettek a következő napokban, a svájci Adrian Brifford és a belga Claire Michel állapota olyan súlyos volt, hogy kórházban kellett őket kezelni. Michel betegsége miatt a belga váltó el sem indult a csapatversenyben. Michel csapattársa, Jolien Vermeylen a visszalépés kapcsán dühösen nyilatkozott.

„Én is sok vizet ittam, ki tudja, talán holnapra én is megbetegszem. Nem jó ízű a Szajna vize, a híd alatt éreztem és láttam benne dolgokat, amikről inkább nem is beszélnék. Száz éve koszos a Szajna vize, és azt mondják, hogy a versenyzők egészége a legfontosabb? Ez baromság” – mondta néhány napja a belga versenyző a holland VTM tévécsatornának.

Nagy kérdés, hogy ezek után mi lesz a nyílt vízi úszókkal, köztük a magyar Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf trióval.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

#Sport#úszás#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk