Sport

Varga Barnabás sérülése a focitörténet egyik legocsmányabb esetét idézte

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. június 24. 14:35

Vasárnap este a skót–magyar Eb-csoportmérkőzésen súlyos fejsérülést szenvedett az ellenfél kapusával ütköző Varga Barnabás. Alighanem többeknek beugrott egy 1982-es eset, amely azóta is a foci-vb-történelem egyik szégyenfoltja.

1982. július 8-án minden idők egyik legmagasabb színvonalú labdarúgómeccsét játszották Sevillában. NSZK–Franciaország a vb-döntőért.

„Sportolóként ez volt életem legnagyobb mérkőzése – sőt, talán azt is mondhatom, hogy úgy általában ez a legnagyszerűbb emlékem a futballal kapcsolatban. Rendkívüli meccs – semmi sem hiányzott, legkevésbé a dráma. Jobb volt bármilyen filmnél, bármilyen színdarabnál, bármilyen regénynél. Nagyon örülök, hogy én is részese lehettem. Felejthetetlen.”

Nem akárki, a francia futball-legenda, Michel Platini mondta erről a 120 percről, amely 3-3-as döntetlennel zárult, hogy aztán a tizenegyespárbajt 5-4-re a nyugatnémetek nyerjék.

Kicsit igazságtalan is, hogy mindenkinek AZ jut eszébe. Nem valamelyik gól, nem Karl-Heinz Rummenigge csodálatos beállása, hanem AZ.

A jelentsor, ami az idősebb nézőknek jó eséllyel eszébe juthatott, amikor látták Varga Barnabás és Angus Gunn ütközését.

Ötvenegy perce játszottak a csapatok a Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban. A nem sokkal korábban sérülés miatt cserét kérő Bernard Genghinit váltó Patrick Battistont ugratta ki Platini. Battiston a 16-osnál elpöckölte a labdát a kapujából kirobbanó Schumacher mellett, aztán filmszakadás – a kapus teljes lendülettel nekiütközött.

Schumacher azáltal, hogy egy kicsit sikerült elfordulnia, tompította valamelyest a becsapódás erejét, de csak saját maga számára, merthogy Battistonon ez nem segített, őt csípővel frontálisan arcba kapta a kapus.

Drámai percek következtek. A cserejátékos eszméletlenül hevert a zöld gyepen, csapattársak (és az NSZK csapatkapitánya, Kaltz) vették körbe, kétségbeesetten mutatva, segítség kell, de gyorsan!

A francia gyúró és orvos jelezte, hordágyra lesz szükség, ám a rendfenntartók érthetetlen módon percekig nem engedték a pályára a mentő személyzetet.

Ugye mennyire ismerős? Valószínűleg az akkori nézők ugyanazt mondták, amit a most Varga kapcsán lapunknak nyilatkozó Zacher Gábor: „Ilyen csak a mesében van.”

Három percbe telt, mire végre megérkez(het)ett a várva várt hordágy, és nagy nehezen levitték a játéktérről Battistont. A hordágyat egyik oldalon egy orvos, a másikon Platini kísérte, aki az oldalvonalhoz érve megcsókolta társa élettelenül lehanyatló kezét.

Varga Barnabás sérülése a hírhedt Battiston–Schumacher-esetet idézte
Fotó: Getty Images

Battiston negyedórán keresztül feküdt eszméletlenül az öltözőben, aztán kórházba szállították, ahol kiderült, hogy kitört két metszőfoga, megrepedt a nyakcsigolyája, és súlyos agyrázkódást szenvedett. Fél évig nem állhatott klubja, a Saint-Etienne rendelkezésére.

Hogy mit csinált gaztette után Schumacher? A részvét vagy a megbánás legkisebb jele nélkül, rágózva leállította a labdát az ötösre a kirúgáshoz. Merthogy kirúgás következett!

Hiába írta később a Daily Mail, hogy ez volt a vb-történet legcsúnyább szabálytalansága, egy holland ember, bizonyos Charles George Reinier Corver úgy látta, nem történt semmi, jöhet az NSZK. 

Elmaradt a szabadrúgás (éppen a 16-oson kívül történt az eset), elmaradt a kapus kiállítása.

Schumacher a találkozó után sem tanúsított különösebb megbánást, aztán tíz napra rá menedzsere, Rüdiger Schmitz nógatására Metzbe utazott, és ott újságírók és fotósok jelenlétében bocsánatot kért Battistontól. A két futballista tehát kibékült, sőt Schumacher még Battiston esküvőjére is meghívót kapott.

Nyitókép: Getty Images

#Sport#labdarúgás#futball#foci-eb#foci-vb#varga barnabás#toni schumacher#patrick battiston#ma

Címlapról ajánljuk