Sport

Roy Keane bosszúja, Cissé sorozatos lábtörései – nem Mbappé az egyetlen focista, aki horrorsérülést szenvedett a pályán

rtl.hurtl.hu

2024. június 20. 20:32

Kérdésessé vált, hogy a franciák egyik legjobbja, Kylian Mbappé mikor játszhat legközelebb az Eb-n, miután az Ausztria elleni meccsen látványra is súlyos sérülést szenvedett: eltört az orra. De még mindig jobban járt, mint több nagy sztár és feltörekvő tehetség, akinek karrierjét derékba törte egy brutális sérülés. A legborzongatóbb, legszerencsétlenebb focistasérülések az elmúlt évtizedekből.

Kylian Mbappé súlyosan megsérült a hétfő esti Ausztria elleni meccsen, le is kellett cserélni. Maszkban folytathatja majd az Eb-t, ha egyáltalán folytathatja. A Real Madrid újdonsült csatára fejelni ugrott fel, amikor a levegőben ütközött Kevin Dansóval. Az orrából ömleni kezdett a vér, sokáig ápolták, majd engedély nélkül visszatért a pályára, és leült a fűre. Ezért sárga lapot is kapott. Azóta kiderült, a franciák legértékesebb játékosát meg kell majd operálni, és egyelőre nem tudni, játszhat-e péntek este a hollandok elleni csoportrangadón. Ha Mbappé pályára lép, akkor bizonyára szénszálas arcvédő maszkban látjuk majd viszont.

Az utóbbi évek során nem Mbappé volt az egyetlen, akinek horrorsérülésén borzongani tudtak a futballrajongók. A nagyobb bajnokságok során sajnos meg-megesett, hogy vér szennyezte a zöld gyepet, és egy-egy közönségkedvenc futballistát súlyos állapotban kellett levinni a pályáról.

1. Eduardo da Silvának a lábszárcsontja mellett a karrierje is eltörhetett

Elég szomorú, ha egy focistáról mindenkinek a sérülése jut eszébe elsőnek, de ami 2008-ban történt Eduardo da Silvával, az joggal éghetett bele minden néző emlékezetébe. A focista az Arsenal színeiben játszott a Birmingham City ellen, amikor Martin Taylor felelőtlen lökése miatt akkorát esett, hogy eltört bal lábszárcsontja, és úgy kiment a bokája, hogy vérzett.

Da Silva sérülése olyan súlyos volt, hogy a brit Sky Sports nem is játszotta vissza a jelenetet, megkímélve a nézőket a látványtól. A futballistát rögtön megműtötték, utána még a balesetére sem emlékezett. Az elemzők szerint az incidens az Arsenal Premier League-győzelmébe is kerülhetett. Da Silva csak egy év múlva tudott ismét pályára állni, de 2018-as visszavonulásáig nem ért el jelentős sikereket.

2. David Busst ripityára törött lába máig trauma a Coventry City szurkolóinak

David Busst nem úszta meg egyéves kihagyással, mint da Silva. Az ő karrierjét idő előtt vágta tönkre 1996-os sérülése, ami egy Manchester United elleni meccsen érte a Coventry City játékosát. A futballista egy szögletrúgásnál ütközött az ellenfél játékosaival, aminek következtében több helyen is szilánkosra törött bal lába.

Busstot többször is műteni kellett, egy ponton még attól is lehetett tartani, hogy amputálni kell a lábát.

A meccs kilenc percig állt, amíg elvitték a futballistát, és feltakarították a vért a pályáról. A United kapusa, Peter Schmeichel a pályán hányta el magát a sérülést látva. Busst szenvedése pedig folytatódott: végül nem a sérülés, hanem a kórházban összeszedett fertőzések tették számára lehetetlenné a visszatérést.

Busst azonban gyógyulása után is a Coventry-nél maradt: a klub közösségi programjában kezdett dolgozni, aminek később az igazgatója is lett. A traumatizált Schmeichel két évvel később futott össze vele, és arról számolt be: Busst élvezi, hogy gyerekeket edzhet.

3. Akin Roy Keane állt bosszút

A Manchester City és a Manchester United 2001-es meccsén ért véget a norvég Alf-Inge Haaland karrierje is, akit Roy Keane rúgott térden úgy, hogy két év szenvedés után 2003-ban be is kellett fejeznie karrierjét.

Még csúnyábbá teszi az esetet, hogy nagyon hamar kiderült: Keane – aki piros lapot kapott, három meccsre eltiltották, valamint 5000 fontos bírsággal küldték haza – szándékosan rúgott bele a City játékosába. Elmondása szerint ez bosszú volt azért, amikor egy 1997-es koccanás után Haaland azzal vádolta meg Keane-t, hogy csak tetteti akkori fájdalmát.

Ezt Keane a 2002-ben megjelent önéletrajzában vallotta be, amiért még öt meccses eltiltással, és ezúttal 150 ezer fontos bírsággal büntette őt az FA. Haalandban is mély nyomot hagyott az eset, később így nyilatkozott az ellenfélről: „Egyáltalán nem szeretem a Unitedot, és ki nem állhatom a játékosaikat”.

4. Djibril Cissé szenvedése, és csodás gyógyulásai

A 2004-05-ös évadban a francia Djibril Cissé a Liverpool egyik legfontosabb új szerzeménye volt, ám mindössze 19 meccs után félelmetes baleset történt vele a Blackburn Rovers ellen: épp labdát akart szerezni, amikor cipője elakadt a pályán, aminek következtében két csont is eltörött a lábában. A focista később azt mondta a sérülésről: ha nem kap megfelelő ellátást a pályán, valószínűleg búcsút mondhatott volna a lábának.

A szegecselt lábú Cissére már nem nagyon számítottak a rajongók, ám a futballista meglepetést okozott: 2005 áprilisában ismét pályára lépett, majd góllal járult hozzá az Aston Villa elleni 2-1-es győzelemhez, végül a Bajnokok ligája döntőjében a büntetőpárbaj során is találattal járult hozzá a győzelemhez.

„Ez az ember fából van?!” – hördültek fel aztán 2006 júniusában a szurkolók, amikor a focista ismét eltörte lábát a pályán – ezúttal a jobb lábán szenvedett nyílt törést. Ebből októberre épült fel, decemberben pedig már gólt is rúgott az Olympique Marseille-nek.

5. Luc Nilis nemzetközi karrierbe kezdett volna, helyette örökre búcsút mondhatott a futballnak

Luc Nilis ígéretes fiatal játékosnak számított 2000-ben, amikor hat évnyi hollandiai karrier után az Aston Villa színeiben nemzetközi pályafutásba kezdett. Már debütmeccsén is gólt szerzett, aztán augusztus 27-én a Chelsea-nek is betalált a bajnokságban.

Aztán szeptemberben az Ipswich Town kapusával volt egy szerencsétlen ütközése, ami dupla lábtöréssel végződött számára. A seb ráadásul el is fertőződött, és az amputálás is szóba került. Szerencsére erre azonban nem került sor, Nilis karrierje viszont korai véget ért.

Azt, hogy Nilis mire lett volna hivatott, jól mutatja, hogy a rajongók még évtizedekkel később is az egyik legtechnikásabb játékosként hivatkoznak rá, illetve a sportújságírók „álomcsapataiba” is többször bekerült annak ellenére, hogy nagyon rövid nemzetközi karrier jutott neki.


Korábbi cikkünkben bemutattuk azokat a válogatottakat, amelyektől a legtöbbet várjuk az Eb-n, és milyen érdekességekre érdemes odafigyelni velük kapcsolatban: a listába bekerültek az Mbappé nevével fémjelzett franciák is. De azt is megpróbáltuk megfejteni például, befuthatnak a hazai pályán játszó németek. Vagy az igazi sztárok nélkül érkező spanyolok? Esetleg összejöhet most már tényleg az örök reménység angoloknak?

Mbappé csapattársaival nemrég a francia közéletet is felforgatta, amikor felszólalt a Franciaországban előretörő szélsőjobboldal ellen. Azt mondta, szörnyűnek tartja a helyzetet, és hogy nem akar olyan országot képviselni, amely nem felel meg értékeinek.


Nyitókép: YouTube

#Sport#Kylian Mbappé#sérülés#történelem#orvos#törés#foci-eb#foci#ma

Címlapról ajánljuk