Sport

Ezek a foci-Eb-k legizgalmasabb rekordjai

Matthesz FlóraMatthesz Flóra

2024. június 16. 11:00

Már a második napon született egy új rekord a labdarúgó Európa-bajnokságon, Albánia minden idők leggyorsabb Eb-gólját szerezte az olaszok ellen. De mi a helyzet a többi rekorddal? Melyik csapat nyert legtöbbször Európa-bajnokságot? Ki lőtte a legtöbb gólt az Eb-k történetében? Ki volt a valaha pályára lépett legfiatalabb vagy legidősebb játékos? Magyar nevet is találunk az Eb-legek között.

Legtöbbször két ország válogatottja diadalmaskodott labdarúgó-Európa-bajnokságon, Németország és Spanyolország három-három alkalommal nyerte meg a tornát. Őket követik a franciák és az olaszok két-két Eb-címmel, Hollandia, Dánia, Portugália és Görögország egyszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát, és szintén egy alkalommal győzött Csehszlovákia és a Szovjetunió. Utóbbi nyerte a legelső Eb-t még 1960-ban, a már szintén csak emléknek számító Jugoszlávia legyőzésével.

Európa-bajnokság a számok tükrében - íme, a legdöbbenetesebb rekordok
Az 1960-as Európa-bajnok Szovjetunió Fotó: UEFA


Tudjuk, hogy a hazai pálya néha áldás, néha átok. Ezt bizonyítja az is, hogy a mindenkori rendező ország mindössze háromszor nyerte meg a tornát. Házigazdaként Spanyolországnak (1964), Olaszországnak (1968) és Franciaországnak (1984) sikerült győznie. Legutóbb ehhez a dicsőséghez Anglia állt legközelebb, de a 2021-es döntőben kikaptak a Wembley-ben az olaszoktól.

A spanyolok további két rekordot is tartanak: ők az egyetlenek, akik két egymás utáni Eb-t meg tudtak nyerni, 2008-ban és 2012-ben. Valamint Spanyolország az egyike annak a három válogatottnak, amely egymás utáni években nyert világbajnoki és Európa-bajnoki címet is. Rajtuk kívül ez csak az NSZK-nak és Franciaországnak sikerült.

Európa-bajnokság a számok tükrében - íme, a legdöbbenetesebb rekordok
A 2012-es Európa-bajnok spanyol csapat Fotó: Reuters


A legtöbb alkalommal, tizennégyszer Németország (NSZK) vett részt az Európa-bajnokságon. Vannak azonban olyan országok, melyek még várnak első Eb-szereplésükre. Ilyen többek között Andorra, Azerbajdzsán, Ciprus, Észtország, Georgia, Izrael, Kazahsztán, Litvánia, Luxemburg, Málta, Moldova és Örményország.

A leggólzáporosabb meccs az 1960-as Franciaország–Jugoszlávia 4-5 volt. Azóta sem hozott egy Eb-meccs sem kilenc gólt.


Áttérve az egyéni rekordokra: van egy játékos, aki jelenleg egymaga öt Eb-csúcsot tart. Ő nem más, mint Cristiano Ronaldo.

Ronaldo lépett pályára a legtöbb Európa-bajnokságon, a 2024-es lesz a hatodik tornája. Ebből következik, hogy a portugál szupersztár játszott a legtöbb, 25 Eb-meccsen. A selejtezőkre is kiterjesztve a statisztikát pedig ez a szám már 60 – ami szintén rekord. 

De nemcsak a játszott meccsek számában elképesztő CR7 statisztikája, hanem a gólok terén is. Ő az első játékos, aki öt egymást követő Eb-n is gólt szerzett. Az egy tornán szerzett gólok tekintetében 9 találattal Michel Platini a rekorder, de az összesített góllövőlistán Ronaldo vezet 14 góllal. Sőt, ha az Eb-selejtezőket is beleszámoljuk, akkor is ő az első, 45-ször volt eredményes.

Európa-bajnokság a számok tükrében - íme, a legdöbbenetesebb rekordok
Cristiano Ronaldo Fotó: Reuters


De Ronaldo számára is akadnak még üldözhető rekordok, például nem szerzett még mesterhármast Eb-meccsen, ami viszont már jó pár játékosnak összejött. Patrick Kluivert, Marco van Basten és David Villa is tagja ennek az előkelő klubnak, Michel Platini pedig az egyetlen az Eb-k történetében, aki kétszer is tudott triplázni. Ráadásul a 1984-es Európa-bajnokságon ehhez mindössze 18 perc kellett a franciának, ez senkinek sem ment fürgébben.

Európa-bajnokság a számok tükrében - íme, a legdöbbenetesebb rekordok
Michel Platini Fotó: Transfermarkt


De ha gyorsaságról van szó, a 18 perc végeláthatatlan időnek tűnik minden idők leggyorsabb Eb-góljához képest, amely már ezen az Európa-bajnokságon született. A szombat esti olasz-albán meccs 22. másodpercében egy hanyagul elvégzett bedobás után az albán Nedim Bajrami csapott le a labdára, és 7 méterről a bal felső sarokba bombázott. A korábbi rekordot Dmitrij Kiricsenko tartotta, akinek 1 perc 7 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy vezetéshez juttassa Oroszországot a 2004-es Eb későbbi győztese, Görögország ellen.


Gyakran előfordul, hogy egy sikeres játékos edzői babérokra tör, az azonban már jóval ritkább, hogy trénerként is nagyot alkot. Az Eb-k történetében eddig egyedül a német Berti Vogtsnak sikerült játékosként és edzőként is nyernie.

Örök igazság az is, hogy az alma nem esik messze a fájától. Rengetegszer láthattuk már, hogy híres focista apukák fiai szintén a labdarúgást választják. Ilyen Peter és Kaspar Schmeichel, Cesare és Paolo Maldini, Johan és Jordi Cruyff, vagy épp Ian Wright és Shaun Wright-Phillips. Viszont csak egy apa-fia páros van, melynek mindkét tagja nyert Eb-t: az olasz Enrico Chiesa és fia, Federico, aki épp a legutóbbi tornán lett aranyérmes.

Európa-bajnokság a számok tükrében - íme, a legdöbbenetesebb rekordok
Federico Chiesa Fotó: UEFA


Az életkort tekintve is vannak igazi rekorderek. A valaha volt legfiatalabb Eb-n pályára lépő játékos a lengyel Kacper Kozłowski, aki 17 évesen és 246 naposan játszott a 2021-ben megrendezett kontinensviadalon. Ezt a rekordot azonban idén átadhatja a múltnak a spanyol Lamin Yamal, aki a torna kezdetéig még nem tölti be a 17. életévét. A legfiatalabb Eb-győztes a portugál Renato Sanchez, aki 18 évesen és 328 naposan lett Európa-bajnok 2016-ban.


Magyarországhoz is köthető néhány Eb-érdekesség. A magyar válogatott eddig mindössze négy alkalommal vett részt foci Európa-bajnokságon, a 2024-es az ötödik alkalom. A csapat kétszer jutott a legjobb négy közé 1964-ben és 1972-ben. Előbbi tornán ráadásul a magyar válogatott adta a gólkirályt, Bene Ferenc 12 gólt szerzett.


Emellett magyar játékos az Európa-bajnokság korelnöke is. Király Gábor 40 évesen és 86 naposan védte a magyar csapat kapuját a Belgium elleni 2016-os nyolcaddöntőben. Ez a rekord azonban megdőlhet idén, mert a portugálok soraiban ott van a 41. évét betöltött Pepe.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#rekord#cristiano ronaldo#király gábor#ma

Címlapról ajánljuk