Sport

Álomszerű Eb-kezdés a spanyoloknak, három góllal verték a horvátokat

rtl.hurtl.hu

2024. június 15. 20:13

Megkezdődtek az összecsapások a foci-Eb B-csoportjában is, amit sokan a torna „halálcsoportjának” neveznek.

Spanyolország és Horvátország mintha mágnesként vonzanák egymást az Európa-bajnokságokon: találkoztak 2012-ben, 2016-ban, 2021-ben és idén is. A 2021-es mérkőzésük kifejezetten emlékezetes volt, a spanyol csapat hosszabbításban nyert 5-3-ra. Ismerve tehát a két csapat múltját, ezúttal is egy sokgólos meccsben bizakodhattunk.

A spanyolok már a kezdősípszó elhangzáskor történelmet írtak. Lamin Yamal pályára lépésével ugyanis, ő lett minden idők legfiatalabb játékosa, aki játszott Európa-bajnokságon. A Barcelona játékosa 16 évesen és 338 naposan adta át a múltnak a rekordot, amit eddig a lengyel Kacper Kozłowski tartott.

Új hír
Lamin Yamal Fotó: Reuters


A horvátok csapatkapitánya, Luka Modric is bezsebelt egy rekordot: a mostani Eb-szerepléssel egyike lett annak a három játékosnak, akik legalább kilenc nagy tornán, Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon játszottak. Rajta kívül ezt csak Cristiano Ronaldo és Lothar Matthäus mondhatja el magáról.

A mérkőzés elején a spanyolok ragadták magukhoz a kezdeményezést. Labdabirtoklásban és helyzetfelépítésben is a horvátok fölé magasodtak, akik a 23. percben jártak először az ellenfél tizenhatosán belül. A spanyol fölény a 29. percben góllá érett, Fabian Ruiz kiugratásából Morata talált be.

Új hír
Fotó: Reuters


A horvátok még fel sem ocsúdtak a bekapott gól után, mire a spanyolok megduplázták az előnyüket. A 32. percben az előző gólpasszt jegyző Ruiz három horvát védőt is kicselezett, majd higgadtan gurított a horvát kapuba.

Pár perccel később a horvátok gyorsan válaszolhattak volna, de Brozovics lövését védte Unai Simon, majd Majer az oldalhálóba vágta a labdát. A kihagyott helyzetek pedig ezúttal is megbosszulták magukat. Mikor a horvátok már csak arra vágytak, hogy levonulhassanak a pályáról a szünetre, a 45+3. percben Lamin Yamal középre ívelését Carvajal passzolta a kapuba. Spanyolország háromgólos előnnyel, Horvátország pedig sokkos állapotban várhatta a második játékrészt.

Új hír
Dani Carvajal Fotó: Reuters


A csapatok változatlan felállásban érkeztek a pályára a második félidőre. Az első percekben mindkét csapatnak voltak lehetőségei, de ziccer egyikből sem alakult ki. Ez így volt az 52. percig, amikor egy zseniális spanyol kontra során, Pedri előkészítéséből Yamal lőhetett, amit bravúrral védett Livakovic.

Négy perccel később a horvátok rendeztek tűzijátékot a spanyol kapu előtt, az ötösön belüli tiki-taka után Stanisic lőhetett, de Cucurella blokkjában elakadt a lövés. Ez követően beindultak a cserék, a horvátoktól Budimir és Luka Modric, a spanyoloktól Pedri, Williams és a menet közben sérülésre panaszkodó Morata ment le.

spanyol horvát
Fotó: Reuters


A 78. percben ismét támadt a horvát válogatott, Petkovicot Rodri buktattai a tizenhatoson belül, amiért a spanyol sárga lapot, a horvátok pedig büntetőt kaptak. A labda mögé maga Petkovic állt, a tizenegyest Unai Simon hárította, a kipattanót viszont a kapuba küldte a horvát játékos. A csapat öröme azonban nem tartott sokáig, a gólt érvénytelenítették, mert a labdát a még a büntető elvégzése előtt a 16-oson belülre futó Perisictől kapta vissza a gólszerző, ez pedig szabálytalan.

A hátralévő percek már helyzetek nélkül csorogtak le, az eredmény nem változott. A „halálcsoport” következő fordulójában Horvátország Albánia ellen szépíthet, míg a spanyolok a csoport rangadójára készülhetnek a címvédő, Olaszország ellen.

SPANYOLORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 3–0 (3–0)

SPANYOLORSZÁG: Unai Simon – Carvajal, Le Normand, Nacho, Cucurella – Pedri (Olmo, 60.), Rodri (Zubimendi, 87.), Ruiz – Yamal (F. Torres, 87.), Morata (Oyarzabál, 68.), Nico Williams (Merino, 68.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente.

HORVÁTORSZÁG: Livakovic – Stanisic, Sutalo, Pongracic, Gvardiol – Modric (Pasalic, 65), Brozovic, Kovacic (Sucic) – Majer, Budimir (Perisic, 56.), Kramaric (Petkovic, 72.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.

Gólszerzők: Morata (29.), Ruiz (32.), Carvajal (45+3).

Nyitókép: Reuters
 

#Sport#foci#foci-eb#spanyol válogatott#horvát válogatott#lamin yamal#luka modric

Címlapról ajánljuk