Sport

Az éjjel véget ért: Georgia győzött, így Magyarország kiesett az Eb-ről

rtl.hurtl.hu

2024. június 26. 22:58

Ne kapjon ki Portugália, ne kapjon ki Törökország (vagy ha igen, akkor legalább három góllal), és akkor Magyarország nyolcaddöntős – így vártuk a szerda estét. Nem sikerült kiszurkolni: Törökország 2-1-re legyőzte a cseheket, Portugália viszont 2-0-ra kikapott Georgiától, így helyettünk a grúzok jutottak tovább.

Az F-csoport záróköre mérkőzéseinek 2. percében itt is, ott is jelentős esemény történt. A csehektől Provod lőtt, Günok úgy is védeni tudott, hogy megpattant a labda.

Georgia viszont konkrétan vezetést szerzett: Mikautadze passzából Kvarachelia ugrott ki, és lőtt a kapuba (1-0). Nem túl jó kezdés, mármint magyar szempontból.

Az éjjel véget ért: Georgia győzött, így Magyarország kiesett az Eb-ről
Grúz gólöröm. Fotó: Reuters


Az már kedvezőbb fejlemény volt, hogy a 20. percben a cseh Barák begyűjtötte a második sárga lapját, amiért rálépett Ozcan lábára. Csehország tehát emberhátrányba került, innentől már egyáltalán nem tűnt reménytelennek, hogy a törökök ne kapjanak ki.

A 28. percben Conceicao lőtt mellé a portugáloktól, két perccel később pedig Joao Felix ugyanígy tett. A 35. percben Cristiano Ronaldo is hozzászólt a meccshez, de szöglet lett a lövéséből. A 43. percben Palhinha is mellétekert. Ez volt a tizedik portugál gólszerzési kísérlet, de a csehek ellen parádézó Mamardasvilinek még mindig nem kellett bravúrt bemutatnia.

Törökország viszont emberelőnyben került kis híján hátrányba: Jurasek lépett ki ziccerben, Günok bravúrral védett.

Így jutottunk el a szünetekhez.

A második félidő elején Cristiano Ronaldo került helyzetbe, a lövését azonban a földön csücsülő Dvali (korábbi Fradi-játékos) blokkolta háttal.

Aztán az 51. percben Calhanoglu egy remekül leszorított lövéssel vezetéshez juttatta Törökországot. Ez jó hír volt, aztán jöttek a rosszak.

Mamardasvili szépet védett, utána pedig videózás kezdődött. Mint kiderült, a másik kapunál Antonio Silva megrúgta ellenfelét saját 16-osán belül, és bár ment tovább a játék, a VAR korában ezt nem lehet megúszni. Jött a büntető, amit Mikautadze annyira jól rúgott, hogy a tizenegyesölő Diogo Costa sem tudott hárítani (2-0).

Itt jött ki, hogy a már továbbjutott Portugáliának fontosabb az, hogy a fontos emberek (kivéve Cristiano Ronaldót, aki mindig játszani akar; de neki is le kellett jönnie 65 perc után) ne sérüljenek meg, mint hogy ne kapjanak ki. Leginkább állófutballt láthattunk tőlük.

cseh-török
Cristiano Ronaldo, immár a kispadon. Fotó: Reuters/Bernadett Szabo

Ezzel szemben a csehek 10 emberrel is mentek előre becsülettel, ennek a 66. percben lett meg az eredménye. Soucek bombázott a hálóba, igaz, előtte Chory ütközött az ötösnél a török kapussal, de a videózás azt eredményezte, hogy a játékvezetők nem minősítették kapustámadásnak (1-1).

A törökök tudták, hogy innentől a tűzzel játszanak, mert egy újabb cseh góllal már kiesnének. Úgyhogy próbálták dűlőre vinni a dolgot. A 73. percben Yildiz pazar szólót bemutatva jutott el az ötösig, de végül nem lett gól belőle.

A georgiaiak közül viszont Csakvetadze majdnem megszerezte a harmadik góljukat, végül mellé-fölé lőtt. Majd Mikautadze bőrözte be Semedót, aztán kiugratta Davitasvilit, aki oldalhálóba lőtt. A végén még voltak portugál lehetőségek, de maradt a 2-0.

Törökország eközben a 94. percben szerzett Tosun-góllal 2-1-re győzött.

Ez jó eredmény lett volna nekünk, de a georgiaiak a győzelmükkel négypontos harmadik helyezettek lettek, és így a magyar válogatott nem került a legjobb 4 csoportharmadik közé.

Vagyis a nyolcaddöntő nélkülünk indul majd.

F-csoport, 3. forduló:
Georgia–Portugália 2-0 (1-0)
Gelsenkirchen, vezette: Schärer (svájci)
Georgia: Mamardasvili – Kakabadze, Gvelesziani (Kverkvelia, 76.), Kasia, Locsosvili (Citaisvili, 63.), Dvali – Csakvetadze (Mekvabisvili, 81.), Kocsorasvili, Kiteisvili – Mikautadze, Kvarachelia (Davitasvili, 81.)
Portugália: Diogo Costa – Antonio Silva (Semedo, 66.), Danilo, Inacio – Dalot, Neves (Nunes, 75.), Conceicao, Palhinha (Neves, a szünetben), Neto (Jota, 75.) – Cristiano Ronaldo (Ramos, 66.), Joao Felix
gól: Kvarachelia (2.), Mikautadze (57., 11-esből)
sárga lap: Mekvabisvili (85.), illetve Ronaldo (28.), Neto (44.), Neves (53.)

Törökország–Csehország 2-1 (0-0)
Hamburg, vezette: Kovács (romániai)
Törökország: Günok – Müldür, Akaydin, Demiral, Kadioglu – Yuksek (Yokuslu, 63.) Özcan (Ayhani, 46.) – Güler (Tosun, 75.), Calhanoglu (Kökcü, 87.), Yildiz (Aktürkoglu, 75.) – Yilmaz
Csehország: Stanek (Kovár, 55.) – Holes, Hranac, Krejci – Coufal, Soucek, Provod (Lingr 75.), D. Jurasek (M. Jurasek, 81.) – Barák – Chytil (Kuchta, 55.), Hlozek (Chory, 55.)
gól: Calhanoglu (51.), Tosun (94.), illetve Soucek (66.)
sárga lap: Özcan (31.), Yildiz (37.), Yüksek (49.), Müldür (81.), Akaydin (85.) illetve Barák (11., 20.), Krejci (91.), Soucek (98.)
kiállítva: Barák (20.), Chory (98.)     

Nyitókép: A georgiai Hvicsa Kvarachelia ünnepli gólját. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

#Sport#foci#futball#foci-eb#labdarúgás#csehország#georgia#portugália#törökország

Címlapról ajánljuk