Sport

Az Eb-történet leggyorsabb gólja sem volt elég Albániának az olaszok ellen

rtl.hurtl.hu

2024. június 15. 23:20

A B-csoport második találkozóján a címvédő Olaszország 2-1-re győzött Albánia ellen, amelynek egy történelmi jelentőségű gól sem volt elég a pontszerzéshez a labdarúgó Európa-bajnokságon.

Az elmúlt hónapokban sokszor hangzott el a mondás focis körökben: „ha rossz kedved van, gondolj csak az Albániára” – utalva arra, hogy a nem éppen félelmetes játékerejéről ismert albán csapat negyedikként került a Spanyolország, Horvátország, Olaszország halálcsoportba a foci-Eb-n. 

Az albán és az olasz válogatott a Eb-t megelőzően négy alkalommal találkozott és mindannyiszor az olaszok nyertek. Albánia Eb-keretének minden tagja légiós, ez pedig a kontinenstornán szereplő 24 válogatottból csak rájuk és a dánokra igaz. Ráadásul az albán válogatott játékosai közül tízen épp a Serie A-ban játszanak, Kristjan Asllani például az idei olasz bajnok Internazionale játékosa. Vagyis, ha Albánia válogatottként nem is a legeredményesebb, a játékosállományát komolyan kell venni. Az olaszok fogadkoztak is a meccs előtt, hogy semmiképp sem esnek abba a hibába, hogy alábecsüljék első Európa-bajnoki ellenfelüket, pláne, hogy Albániát igen népes szurkolótábor is támogatja.

olasz albán
Nedim Bajrami Fotó: Reuters


Utólag elmondhatjuk, hogy ez nagyon helyes hozzáállás volt az Eb-címvédő részéről. Az albánok ugyanis már a mérkőzés első percében produkáltak valami egészen hihetetlent: a 22. másodpercben Dimarco hanyagul elvégzett bedobása után Bajrami csapott le a labdára és 7 méterről a bal felső sarokba bombázott. 

Ez a találat az Eb-történet leggyorsabb gólja. Eddig Dmitrij Kiricsenko tartotta ezt a rekordot, neki 1 perc 7 másodpercre volt szüksége a gólszerzésre a 2004-es Európa-bajnokságon, ebből faragott most le jó 40 másodpercet Bajrami.

Olaszország azonban hamar megrázta magát a bekapott villámgól után. A 11. percben jött is az egyenlítő találat, egy szögletvariávióból Bastoni fejelt a kapuba. Négy perccel később kis híján gólpasszal javította az albán gólnál elkövetett hibáját Dimarco, beadását az utolsó pillanatban pöckölte ki Scamacca elől az albán védő. Ez azonban már előrevetítette, hogy Olaszország nem szándékozik őrizgeti az 1-1-es döntetlent. A 16. percben Barella kínálta meg az albán kapust egy közel 100km/h-s lövéssel, amit Strakosha nem tudott hárítani. Kevesebb mint 20 perc elteltével már az olaszok voltak előnyben.

olasz albán
Fotó: Reuters


A gyors gólok után visszavettek a tempóból a csapatok, a 33. percben viszont csak a kapufa mentette meg az albánokat a harmadiktól. Scamacca ugratta ki Frattesit, aki megpróbálta átemelni Strakoshát, de az albán kapus a felső lécre tolta a labdát. A félidő hátralévő perceiben is maradt a nyomasztó olasz fölény, az albánok csak nyomozták a labdát. 2-1-es olasz vezetéssel mentek pihenőre a csapatok.

A második félidő mindkét oldalon változatlan összeállításban folytatódott. Az 51. percben Calafiori és Broja is sárga lapot kapott, de az albánok jöhettek szabadrúgással. Asllani bombáját Bastoni fejelte ki, majd lent maradt a földön, ápolni kellett. A 60. percet Chiesa lövése nyitotta meg, a labda azonban elsuhant a jobb kapufa mellett. 

olasz albán
Fotó: Reuters


A félidő hátralévő részében az olaszok azt tették, amiben a legjobbak, eldugták a labdát és kivárásra játszottak. Az albánok a mérkőzés legnagyobb részében nem tudtak mit kezdeni ezzel a domináns játékkal, a 90. percben azonban esély kínálkozott számukra az egyenlítésre. Egy hosszú indítást követően Rey Manaj 4 méterről megpróbált eltekerni Donnarumma mellett, de az olasz kapus beleért, így a labda a kapu mellett gurult el. A 90+5. percben még Mitaj próbálkozott, de lövése elkerülte a kaput. Több lehetőség már nem adódott a csaptok előtt, Olaszország legyőzte Albániát 2-1-re. 

A B-csoport másik mérkőzésén a spanyolok simán győztek a horvátok ellen 3-0-ra. A következő körben a két nullapontos, Albánia és Horvátország találkozik, míg a másik ágon jön a csoport rangadója, az olasz-spanyol meccs. 

B-csoport:
Olaszország – Albánia 2-1 (2-1)
Olaszország: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco (Darmian, 83.) – Jorginho, Barella (Folorunsho, 90+2.) – Frattesi, Lo. Pellegrini (Cristante, 77.), Chiesa (Cambiaso, 77.) – Scamacca (Retegui, 83.). Szövetségi kapitány: Luciano Spalletti
Albánia: Strakosha – Hysaj, Djimsiti, Arlind Ajeti, Mitaj – Asllani, Ramadani, Bajrami (Muci, 87.) – Asani (Hoxha, 68.), Broja (Manaj, 77.), Seferi (Laci, 68.). Szövetségi kapitány: Sylvinho
gól: Bajrami (1.) Bastoni (11.), Barella (16.)
sárga lap: Pellegrini (21.), Calafiori (51.), illetve Broja (52.), Hoxha (75.)

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#olaszország#albánia

Címlapról ajánljuk