Sport

A katari vb egyik szervezője beismerte: több százan meghaltak az építkezések alatt

rtl.hurtl.hu

2022. november 29. 12:58

Katar eddig egyszer sem  ismerte el, hogy ilyen nagy számban haltak volna meg a dolgozók. 

Korábban hosszú cikkben mutattuk be, milyen emberi jogi problémák vetnek komoly árnyékot az idei, Katarban megrendezett foci-vbre.

A 444.hu szemlézte az Independent cikkét, amely szerint egy vezető katari politikus első alkalommal beszélt arról, hogy több száz vendégmunkás halhatott meg a 2022-es futball világbajnokságot megelőző építkezések alatt. Katar eddig egyszer sem ismerte el, hogy ilyen nagy számban haltak volna meg a dolgozók. 

A szervezők eddig azt mondták, negyven ember halhatott meg a munkálatok során, de abból 37 „nem a munkával összefüggő” okok miatt. A vendégmunkások nagy része Ázsia szegényebb részeiből érkezett. Piers Morgan műsorában Hassan al-Thawadi, a szervezésben résztvevő főtitkár most arról beszélt: 400 és 500 között lehet az építkezések során meghalt munkások száma.


A Guardian korábbi cikke szerint a FIFA semmiféle emberi jogi vagy munkajogi elvárást nem támasztott a katari vezetés felé, amikor az országnak ítélte a világbajnokság rendezési jogát, pedig a gyakorlatban szinte semmilyen jogi védelem nem illette meg azt a rengeteg vendégmunkást, akik az óriási beruházást megvalósították. 

Nyitókép: Twitter/Piers Morgan

#Sport#katar#foci-vb#építkezés#emberi jogok#vendégmunkás

Címlapról ajánljuk