Reggeli

Elemző az újraszámlálásról: Még hetekig eltarthat ez a cirkusz

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 9:13

Elrendelte a Kúria a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámolását. Nagy Attila Tibor politológust kérdeztük arról, meddig tarthat még a huzavona a két jelölt között. 

Az összes érvényes szavazat újraszámolása után állapítja meg a Nemzeti Választási Bizottság pénteken, hogy ki nyerte a főpolgármester-választást Budapesten. Nagy Attila Tibor, politológus szerint kicsit az abszurd a helyzet, mivel Karácsony Gergely már megkapta a főpolgármesteri megbízó levelét. Így már a választás.hu-n is ki van írva, hogy a döntés jogerős. 

Ez is abszurdum, hogy ezek után folytatódik a jogorvoslat. 

– tette hozzá a politológus.

Egy törvénymódosítás miatt a régi főpolgármesterek mandátuma október 1-ig szól. Így, ha Karácsony Gergely végül a sokadik forduló után végül mégsem lenne megválasztott városvezető, akkor is ő maradna szeptember 30-ig Budapest főpolgármestere.

Újabb jogorvoslatok sora következhet

Bármelyik jelölt is marad alul az ismételt újraszámlálás után, megint a Kúriához vagy az Alkotmánybírósághoz fordulhat. 

Még hetekig eltarthat ez a cirkusz 

– mondta a politológus. 

Nagy Attila Tibor szerint nem lesz könnyű a fontos kérdésekben a fővárosi közgyűlésben többséget szerezni. Pedig van rá jónéhány példa, hogy egy-egy polgármester közgyűlési többség nélkül is működtetni tudott egy várost: volt ilyen ciklusa Demszky Gábornak is (1990-1994), vagy éppen Szegeden Botka Lászlónak, hogy csak a legnagyobb városokat említsük. De így működött az elmúlt években például Cegléd, ahol ellenzéki polgármesterrel és fideszes többséggel kellett végigcsinálni öt évet.

#Reggeli#rtl#Videó#politika#választás#budapest#vitézy dávid#karácsony gergely#szavazat#újraszámlálás#főpolgármester

Címlapról ajánljuk