Reggeli

Akár egy deci vízzel is több ezer szúnyogot szabadíthatunk szomszédainkra

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 10:17

Országszerte rendkívül súlyos a szúnyoghelyzet, Mukics Dániel katasztrófavédelmi szóvivő szerint ennek oka az elmúlt időszakban a Dunán, Rábán és több más magyarországi folyón levonult jelentős árhullám. Továbbá két-három naponta esik az eső, amelyek szintén segítik a szúnyogok szaporodását. 

A katasztrófavédelem nagy erőkkel dolgozik a szúnyogok gyérítésen, erre viszont szigorú szabályok vonatkoznak, nem lehet mindenhol egyszerre végezni. A szóvivő szerint fontos, hogy nem irtásról, hanem gyérítésről beszélünk: a cél nem a szúnyogok eltörlése a Föld színéről, hanem csak a létszámuk csökkentése, hiszen a minket rendkívül idegesítő rovaroknak számos ökológiai haszna van:

Gondoljunk a fecskékre

– példálózott Mukics Dániel, hozzátéve, hogy Magyarországon 53 szúnyogfaj él, és a mostani szaporaságuk miatt előfordulhat, hogy találkozunk olyanokkal, amilyenekkel korábban még nem.

A szóvivő arra is kitért, hogy nem csak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ritkítja a vérszívókat: ez az önkormányzatoknak is lehetőség, illetve feladat. De magunk is odafigyelhetünk arra, hogy ne hagyjunk kertünkben pangó vizet, hiszen akár egy deci is elég ahhoz, hogy két-három ezer szúnyogot szabadítsunk szomszédainkra. Sok szúnyogfaj csupán egy pár száz méteres körben éli le az életét, ha sokkal találkozunk, könnyen előfordulhat, hogy a közvetlen lakókörnyezetünkben fejlődtek ki.

A fenti interjúból kiderül még, hogy

  • miért okoz néha a szúnyogcsípés hatalmas duzzanatot,
  • van-e olyan eset, amikor szúnyogcsípés miatt orvoshoz kell fordulnunk,
  • kaphatunk-e egzotikus betegségeket a Magyarországon előforduló szúnyogfajoktól.

 

#Reggeli#rtl#Videó#Mukics Dániel#katasztrófavédelem#szóvivő#Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság#szúnyog#szúnyogirtás#árvíz#duna#budapest

Címlapról ajánljuk