Reggeli

Csak az időt húzzák az oltásellenes szülők a perrel, előbb-utóbb úgyis be kell adatniuk

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 9:32

Az elmúlt időszakban megnövekedett az igény a szülők részéről a kötelező oltások választhatóvá tételére. A Reggeliben Gerő Tamás ügyvéd segített tisztázni, hogy pontosan milyen jogai vannak a szülőknek és az orvosoknak a kötelező védőoltások ügyében.

Az utóbbi időben újra felélénkültek az oltásellenes mozgalmak: a koronavírus-vakcinákon túllépve most már a gyerekkori kötelező oltásokat is megpróbálják megtorpedózni. A magyar oltásellenesek háziorvosok ellen indítanak pereket tömegesen, mert azok nem hajlandók gyerekeik számára olyan egészségügyi igazolást kiállítani, amivel megtagadhatnák a gyerekkorban kötelezően beadandó vakcinákat. A sok per és az azzal járó adminisztráció lassítja egészségügyi hivatalok munkáját, de ez még csak egy probléma a sok közül.

Orvosi okból lehet csak visszautasítani a kötelező védőoltást

– mondta dr. Gerő Tamás ügyvéd. Az orvosi ellátást csak abban az esetben lehet visszautasítani, amennyiben az nem veszélyezteti mások életét. 

A területileg illetékes népegészségügyi hatóságoknál, járási hivataloknál tömegesen indultak el olyan védőoltás alóli mentesítési eljárások, amelyek esetében a kezelőorvos nem adott szakvéleményt a felmentésre, mivel nincs egészségi akadálya a védőoltás beadásának. Ezt követően a törvényes képviselők polgári peres eljárásokat kezdeményeztek a szakorvosok ellen.

Gerő Tamás szerint mindez csak időhúzás, hiszen legvégső esetben a hatóságok betartathatják a törvényt, és elrendelhetik a kötelező oltás felvételét, ráadásul szabálysértés, közigazgatási bírság jár érte. A kötelező védoltás ellmulasztása nemcsak a gyermekre, hanem a társadalomra is veszélyt jelent a nyájimmunitás elmulasztása miatt – tette hozzá.

Az RTL Híradónak csütörtökön Novák Hunor csecsemő- és gyermekgyógyász beszélt a védőoltások fontosságáról, miután kiderült, hogy országszerte 40-50 gyerek nem kapta meg a vakcinákat. Szerinte nem másról, mint kiskorúak veszélyeztetéséről van szó. 

Nyitókép: pexels.com

#Reggeli#Videó#család#egészség#Életmód#oltás#oltásellenes#szülők#kötelező védőoltás#védőoltás#háziorvosok#per

Címlapról ajánljuk