Reggeli

Ókovács Szilveszter: Az elmaradt béremelések híre szemenszedett hazugság

rtl.hurtl.hu

2024. március 22. 9:12

Ókovács Szilveszter, az Állami Operaház főigazgatója szerint sokan csak az utóbbi hetek botrányai miatt hallanak az Operáról, de ahhoz, hogy erősebb kötődésük legyen, el kellene menni az előadásokra. A főigazgató szerint közeledtek az álláspontok a sztrájkoló dolgozók és a vezetőség között, de megállapodás még nem született – csütörtökön is teljes zenekari kíséret nélkül, egyetlen zongorával szólt a Don Giovanni.

Ókovács Szilveszter, az Állami Operaház főigazgatója volt a Reggeli vendége, de a „hosszúra nyúlt” csütörtök éjszaka és a reggeli forgalom miatt csak online tudott csatlakozni a műsorvezetőkhöz. Azonban így sem maradtak el a sztrájkkal, bértárgyalásokkal és a zenekar nélkül felálló műsorokkal kapcsolatos kérdések.

Attól hangos a média, amit felkap a sajtó. Itt szeretném mutogatni önöknek az új évadot, aminek a sajtótájékoztatója volt tegnap, és a benne lévő 360 előadás, a premierek, az angolszász tematika van a fókuszában. Persze arról beszélünk, amiről onök szeretnék


– próbálta a fókuszt az új évadra irányítani az Állami Operaház főigazgatója, arra a kérdésre válaszolva, mi a helyzet most az Operában.

Én élek a gyanúperrel, hogy sokan az Operáról egyébként e hírekben hallanak csak. A kötődést lehetne még erősíteni, el lehetne hozzánk jönni, meg lehetne ismerni ennek a gyönyörű műfajnak a darabjait. Nem tartom azt jónak, ha katasztrófahíreket közlünk csak az Operáról


– fogalmazott. Szerinte úgy lenne „fair”, ha a megjelenő hírek mellett elhangzana, hogy új bemutatók vannak, kik jó operaénekesek, egy előadásról is be lehetne jelentkezni. 

Úgy fogalmazott, a pozíciójából fakadóan az a dolga, hogy megtartsa az Opera működőképességét. Ezért azt a célt tűzte ki – ahogy fogalmazott, azért, mert 140 éve eleink is így tettek –, hogy előadás sztrájk miatt nem maradhat el. „Voltak sztrájkok, de egyetlen előadás sem maradt el. Amilyen formában lehet, teljesen biztosan levezénylem” – fogalmazott.

Csütörtökön így a teljes Don Giovanni előadást megtartották, ugyan nem teljes hangszeres kísérettel, csupán egyetlen zongorával. 

A főigazgató azonban inkább azt emelte ki, hogy szerinte a legjobb Mozart-szereposztás volt színpadon, és kicsiny, de lelkes közönségnek egy fantasztikus előadás kerekedett.

Szinte mellékesen jegyezte meg, hogy közben sikerült a zenekarral is tárgyalni, azt azonban nem monda el, mire jutottak. Szerinte az álláspontok közelednek egymáshoz, de kiemelte, hogy a „végtelenségig nem lehet az anyagi lehetőségeket tágítani, ez nem a párizsi opera vagy a Metropolitan”. De rajta vagyunk, hogy mindent megadjunk, amit a kollégák kérnek. Ezt eddig is így tettük. 

Azt a sajtóban továbbadott, de attól még igaztalan értesülést hadd cáfoljam meg, hogy az elmúlt 10 évben ne lett volna az Operában bérfejlesztés. 

A bérkiáramlás mértéke 6 milliárdról 16 milliárdra nőtt, tehát itt van pár szemenszedett hazugság, ami terjed. Ezeket mi ott belül mosolyogva fogadjuk, bár talán nem őszinte mosollyal” – mondta Ókovács.

Büféügy: az opera dolgozóinak érdekeit szolgálta

Ókovács továbbra is úgy látja, a Carmina Buranába beiktatott szünetnek van létjogosultsága, ugyanis az előadás maga egy órás, és előtte egy 20 perces másik darabcsokrot is játszanak, így 80 perchez már jár fél óra szünet. A főigazgató szerint a nézők sem szeretik, hogy ennyire hosszú az előadás. „Az ember nemcsak kenyérrel él, meg itallal, hanem az anyagcserének vannak más folyamatai is”  – indokolta. Üzent a médiának is: 

amikor engem lángossütőnek állítanak be, mindig gondoljanak arra, hogy valójában egy állami intézmény bevételét szeretnénk növelni, éppen azért, hogy a kollégáknak bért tudjuk fizetni. 

Hozzátette, a büfé ugyanis saját üzemeltetésben van, az Operaháznak termel hasznot. A helyárak felemelése és a királyi páholy értékesítése is abban a „csomagban van”, amivel a friss tárgyalások ígéreteit szeretnék teljesíteni. „Szeretném, hogy a kollégáim versenyképes fizetést kapjanak, ennek érdekében történik mindez” – mondta.

Ókovács Szilveszter otrombának nevezte a róla és az ügyről megjelent mémeket, úgy fogalmazott, ő nem vendéglátós, hanem a kollégáinak gyűjti össze a forrásokat.

A Magyar Állami Operaház idén ünnepli 140. évfordulóját. Ennek kapcsán sok újdonsággal készülnek az új évadban. Ókovács Szilveszter a tematikáról és a darabok kiválasztásáról is beszélt. Részletek a fenti videóban.

Ahogy arról már beszámoltunk, az Operaház több dolgozója ma sem veszi fel a munkát – úgy tudjuk, folytatják a két napja tartó sztrájkot. 30 százalékos béremelést és jobb munkakörülményeket követelnek. Részletek a Híradó riportjában:


Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Reggeli#rtl#Videó#ókovács szilveszter#opera#béremelés#operaház#sztrájk#tárgyalások#Don Giovanni#ma

Címlapról ajánljuk