Híradó

Sztrájk van az Operaházban – a dolgozók béremelést akarnak, amihez az igazgató szerint állami segítség kellene

Barsi FanniBarsi Fanni

2024. március 21. 17:18

Az Operaház több dolgozója ma sem veszi fel a munkát – úgy tudjuk, folytatják a két napja tartó sztrájkot. 30 százalékos béremelést és jobb munkakörülményeket követelnek. Az érdekvédelmi szervezetük szerint addig sztrájkolnak, ameddig nem teljesülnek a követeléseik. Az Operaház főigazgatója szerint állami segítség nélkül nem tudják megadni a kért béremelést. Ókovács Szilveszer azt ígérte: egy előadás sem marad el a sztrájk miatt.

Az Operaház főigazgatója beszélt a nézőkhöz az egyik páholyból szerda este a Don Giovanni előadása előtt. Azt mondta, a darab rendhagyó lesz. „Van egy kis problémánk, a társulatunk számos tagja élve alapjogával sztrájkba lépett, ebbe most nem mennék bele, miért” – mondta a közönségnek.

A zenekar és a díszletépítők nem vették fel szerdán a munkát. Emiatt

a megszokott előadás helyett a nézők egy kisfilmet néztek meg az Operaház történetéről, és zenekar nélkül, zongorakísérettel hallgatták meg az előadás áriáit

– erről az Index tudósított.

Akinek ez az ajánlat nem tetszik, nincs sértődés, mi kérünk elnézést, az nyugodtan forduljon sarkon és a pénztárnál visszakérheti a jegy árát

– biztosított mindenkit a főigazgató.

Az operaházi dolgozók érdekvédelmi szervezete szerint szerdán 200-an sztrájkoltak. A dolgozók átlagosan bruttó 5-600 ezer forintot keresnek, ennek 30 százalékos emelését és jobb munkakörülményeket követelnek.

„Például este lemegy az előadás, bent kell maradni éjszaka. A súlyos, egyre nehezebb egyre bonyolultabb díszleteket szétbontani éjszaka. Majd haza lehet menni hajnali 3-kor, útjukra bocsátják őket, mindenki ahogy tud, hazamegy, majd délután jönnek vissza 4 órára és újra ez az éjszakázás” – mondta a Híradónak Bárány Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Azt mondja, 

addig sztrájkolnak, amíg az Operaház vezetése nem teljesíti a követeléseiket.

Úgy tudjuk, ma délután sem állapodtak meg, emiatt az este hétre műsorra tűzött darabban dolgozók is sztrájkolnak. Az Operaház főigazgatója a Híradónak azt mondta, alkalmazottaik valóban nagyobb fizetést érdemelnének, de amit kérnek, nem teljesíthető állami segítség nélkül.

„A mostani kérés túl nagy ahhoz, hogy ezt operaházi forrásból teljesíteni tudjuk. Az én dolgom, hogy az intézmény működőképességét biztosítsam, a nézők számára a legkevesebb károkozást tegyem lehetővé, és így kivárjuk azt az időt, amíg a kormányzat és nálunk demonstráló szakszervezetek megbeszélik, hogy honnan lesz erre forrás” – mondta Ókovács Szilveszter.

Azt ígérte, hogy a sztrájk miatt nem marad el előadás, de elképzelhető, hogy a szerdaihoz hasonló rendhagyó darabokat adnak majd elő, ez szerinte az operaház dolgozóitól függ. Az Operaházban egyébként már az új évadra készülnek, a műsort ma hirdették meg. 20 bemutatót, 260 operaelőadást és 12 balettelőadást tűznek műsorra.

#Híradó#Videó#Belföld#operaház#opera#sztrájk#fizetésemelés#ókovács szilveszter#ma

Címlapról ajánljuk