Reggeli

„A kapukulcsot meg tudta volna enni reggel az egyik beteg” – ezért kegyetlenek a várandósági hormonok

rtl.hurtl.hu

2024. február 21. 9:03

„Terhesség alatt nem úszható meg a súlygyarapodás” – hívta fel a figyelmet a Reggeliben Dr. Ács Nándor a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, akit arról kérdeztünk a Reggeliben mennyi az ideális súlygyarapodás egy kismama számára és mit lehet tenni a kívánós hormonok ellen. 

Teljesen természetes jelenség a kismamáknál súlygyarapodás, de az anyák számára az elhízás komoly egészségi problémákat okozhat. 

Dr. Ács Nándor  szerint plusz 30 kilót már nehezen adnak le a kismamák, ami nem tűnik el nyomtalanul. Az ideális súlygyarapodás tíz kiló környékén lenne, ám azoknak a kismamáknak a száma, akik öt-tíz kilóval nyomnak többet a várandósság alatt igen elenyésző, csupán tíz-húsz százalék. 

Akinél jelentkezik a terhességi cukorbetegség, azoknál nagy eséllyel ki fog alakulni az öregkori is

– hívta fel a Reggelben  a figyelmet a szakorvos, aki hozzátette, a túlzott súlygyarapodás a szülés utáni nagyobb súlyvisszatartással és olyan terhességi szövődményekkel járhat, mint például a terhességi cukorbetegség, a terhesség okozta magas vérnyomás, de indokolhatja a császármetszés szükségességét is. Ráadásul egy friss kutatás szerint a terhesség alatti túlzott súlygyarapodás a halálozási kockázat 9-12 százalékos növekedésével járt együtt.

Nyitókép: pexels.com

 

 

 

 

 

#Reggeli#rtl#Videó#elhízás#terhesség#terhességi cukorbetegség

Címlapról ajánljuk