Reggeli

„A gyógyulás lehetőségét vették el az áldozatoktól” – Perintfalvi Rita a pedofilügyben hozott elnöki kegyelemről

rtl.hurtl.hu

2024. február 6. 7:54

Perintfalvi Rita teológus szerint az elnöki kegyelem hírére az áldozatokat újra trauma éri. 

Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját fedező bűntársnak, K. Endrének. A volt igazgató, V. János éveken keresztül zaklatta a rábízott gyerekeket, amiért 8 év fegyházra ítélték. Helyettese másodrendű vádlottként 3 év 4 hónapot kapott.

Nagyon fontos ezekben az esetekben, hogy soha nem lehet elválasztani egymástól a tettet és a tett eltussolását

– fogalmazott Perintfalvi Rita teológus a Reggeliben, aki szerint a félrenézés teszi lehetővé, hogy hosszú időn keresztül testileg, érzelmileg és szexuálisan bántalmazzanak gyerekeket.

A teológus úgy látja, az elnöki kegyelem hírére az áldozatokat újra trauma éri: 

Amikor az elkövetők börtönbe kerülnek, az a gyógyulásnak az első lehetősége. Most ezt veszi el tőlük ez a döntés.

Perintfalvi Rita Ferenc pápához fordulna az ügyben:

„Novák Katalin két olyan ügyben adott kegyelmet – az egyik a terrorizmus, Budaházy Györgynek az esete, a másik a pedofília –, amit Ferenc pápa radikálisan elítél, a pedofília kapcsán zéró toleranciát hirdetett.” 

Gondolkodok rajta, hogy teológusként megfogalmazzak egy levelet, esetleg aláírásokat gyűjteni hozzá, és eljuttatni ezt a hírt Ferenc pápának, mert szerintem érdemes tudnia róla

– fogalmazott a Reggeliben.

A videóban a teológus arról is beszél, hogy mi volt az első reakciója a pedofilügyben adott kegyelem kapcsán, és mit mondtak neki az áldozatok.

2021-ben jelent meg Perintfalvi Rita Amire nincs bocsánat. Szexuális ragadózók az egyházban című könyve, amelyben a papi molesztálások áldozatainak történetét dolgozza fel.  

#Reggeli#rtl#Videó#Belföld#bicskei gyermekotthon#pedofília#elnöki kegyelem#Perintfalvi Rita#teológus

Címlapról ajánljuk